Hlavní obsah

Kopie Ďáblovy bible je od pondělí k vidění v broumovském klášteře

Novinky, Kateřina Ostradecká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kopie největší rukopisné knihy na světě, Codexu Gigas neboli Ďáblovy bible, je od pondělí až do konce června vystavena v knihovně broumovského kláštera. Zájemci si ji mohou prohlédnout v rámci klasického prohlídkového okruhu.

Foto: Kateřina Ostradecká

Dana Černotová ze Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov s kopií Ďáblovy bible - největší rukopisné knihy na světě.

Článek

Codex Gigas pochází ze 13. století. Jedinečné dílo, které podle legendy sepsal s pomocí ďábla hříšný mnich za jedinou noc, váží 75 kg a měří na výšku téměř jeden metr. Kniha je napsána latinsky a vznikla zřejmě v klášteře Podlažice u Chrudimi.

„V roce 1420 husité vypálili břevnovský klášter, jehož opat Mikuláš II. se spolu s dalšími řeholníky ukryl do bezpečí právě v broumovském klášteře. Sebou přinesli řadu cenných předmětů, včetně Ďáblovy bible. Z Českého království byla odvezena v roce 1648 jako válečná kořist. V současnosti je uložena ve Švédské národní knihovně,“ vysvětluje historii kodexu Dana Černotová z broumovského kláštera.

Kopii Ďáblovy bible zapůjčil broumovskému klášteru její vlastník Jiří Fogl z knihařství Žamberk. Kniha je vystavena v klášterní knihovně, kde ji může spatřit každý návštěvník klasického prohlídkového okruhu od pondělí až do 30. června. Prohlídky, začínající vždy v celou hodinu, se konají sedm dní v týdnu od 9 do 16 hodin. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám