Hlavní obsah

Konopiště - středověká romantika v krásné přírodě

Novinky, Jana Sedláčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středověký hrad uprostřed hlubokých lesů a nepřístupných bažin se během sedmi set let proměnil v romantické sídlo, stále obklopené krásnou přírodou. Ze zámeckých oken je vidět do korun prastarých stromů a na klidnou hladinu rozlehlého rybníka.

Foto: Jana Sedláčková

Zámek Konopiště

Článek

Kdysi dávno si Benešovici pro svoje nové sídlo vybrali místo na žulovém vrchu v hlubokých lesích, na západě chráněné mokřady a nebezpečnou bažinou. Vystavěli na něm výjimečný hrad, dokonale chráněný před nepřátelskými vojsky. Hrad neměl v českých zemích ve své době obdoby. Vycházel z důmyslné francouzské architektury a s dobrou posádkou byl nedobytný.

Od konce 13. století se odehrálo mnohé - spousta válečných tažení, obléhání, let chudých i štědrých, majitelé se střídali a svoje sídlo upravovali podle svých představ a požadavků doby.

Čas se nezastavil, ale Konopiště dál stojí na svém místě uprostřed lesů a jeho původní gotická podoba je jasně patrná. Změny jeho výjimečnost jen povýšily. V jihovýchodním podzámčí se zkultivoval lesní porost a částečně ho nahradila Růžová zahrada se záhony tisíců růží. V zámeckých komnatách se nachází dechberoucí luxus. Architektonické ztvárnění a vzácné sbírky řadí konopišťské interiéry k nejkrásnějším v Evropě.

Rod Benešoviců dávno vymřel. Ale Konopiště na něj nezapomnělo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám