Hlavní obsah

Koncerty pro zvony v Přepychách pokračují

Novinky, Dana Ehlová
Aktualizováno

Letošní cyklus benefičních koncertů, jejichž výtěžek je určen na obnovu zvonů v kostele sv. Prokopa v Přepychách, pokračuje v neděli 8. dubna.

Foto: Dana Ehlová

Projekt obnovy zvonů v kostele sv. Prokopa v Přepychách má naději na úspěch i díky benefičním koncertům. Jeden z nich se uskuteční v neděli 8. dubna

Článek

V Přepychách se tentokrát představí chrámový orchestr Vysoké Mýto s dirigentem Ladislavem Kullou a jako sólisté sopranistka Národního divadla v Praze Lucie Hájková, mezosopranistka Veronika Mráčková a barytonista Leoš Krejčí.

Příznivci krásné hudby si jistě vychutnají církevní hymnus Stabat Mater italského hudebního skladatele Giovanniho Battisty Pergolesiho.

Mimo to zazní také skladby jako Air od J. S. Bacha, Ave Maria Franze Schuberta, výběr Dvořákových Biblických písní, Mozartovo Ave Verum a další.

Koncert pořádá obec Přepychy, která se rozhodla zakoupit do kostelní věže nový zvon v hodnotě více než tři čtvrtě miliónu korun tak, aby tak mohla být po dlouhých letech opět zkompletována původní trojice. Nejmladší ze zvonů, odlitý roku 1931 zvonárnou R. Manoušek a spol. Brno - Husovice, "neodolal" totiž násilné rekvizici.

Velkou zajímavostí projektu a poctou pro všechny zúčastněné je to, že nový zvon, který už má své jméno a bude nazván sv. Jiří, připraví potomek majitele již zmíněné zvonárny, mistr ve svém oboru Petr Rudolf Manoušek. 

Pořadatelé očekávají, že lákavý program i všichni avizovaní interpreti přilákají do svatostánku v Přepychách mnoho lidí, čímž se opět zvýší částka na sbírkovém kontě.

Druhý z letošních benefičních koncertů v Přepychách začíná v 15 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám