Hlavní obsah

Koncert ve Španělské synagoze si budu uvádět sám, říká houslista Pavel Šporcl

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zajímavý koncert proběhne 11. června od 19 hodin ve Španělské synagoze v Praze. Vystoupí na něm špičkový houslista Pavel Šporcl. Hostem mimořádného večera, který připravila agentura VIP osobnosti, bude plastický chirurg Jan Měšťák.

Foto: archiv VIP osobnosti

Houslista Pavel Šporcl zahraje ve Španělské synagoze.

Článek

V čem se bude lišit váš recitál v nádherných prostorách Španělské synagogy od ostatních vystoupení?

Půjde o poctu dvěma úžasným osobnostem klasické hudby – Niccolóovi Paganinimu a J. S. Bachovi. Paganinimu coby jednomu z nejlepších houslistů minulosti a Bachovi coby jednomu z nejlepších skladatelů, od jehož narození letos uplynulo 330 let. Koncert si budu uvádět mluveným slovem sám a budu mít i skvělého hosta, pana Jana Měšťáka.

Kdo stojí za nápadem, že hostem vašeho recitálu bude plastický chirurg Jan Měšťák?

Producentka a pořadatelka koncertu, Alena Hájková, majitelka agentury VIP osobnosti.

Co vás čeká v létě – relax a odpočine, nebo práce, koncerty?

Spíše práce, ale i čtrnáctidenní dovolená. Budu koncertovat hodně v Česku, a jako každý rok na "mém" festivalu ve Znojmě či na festivalu Českém Krumlově. Také mne čekají koncerty ve Francii a povedu houslové kurzy v Praze. Co se týká dovolené, ještě nejsme rozhodnuti, jestli pojedeme k moři nebo zůstaneme na našem mlýně v Posázaví.

Když se ohlédnete za touto sezonou, která za chvíli končí, jaká byla? Co všechno jste zvládl, co se povedlo?

Byla to náročná sezóna s mnoha krásnými koncerty. Před Vánocemi vyšlo CD Gipsy Fire, za nějž v červnu obdržím Platinovou desku a se kterým jsem objel republiku na turné. Hrál jsem s mnoha orchestry, mimo jiné také v Japonsku a Thajsku, a bude i nové album, které právě dotáčím. Půjde o nádherné Sonáty a partity pro sólové housle J. S. Bacha.

Jaké máte další plány od příštího podzimu?

V září by mělo vyjít právě bachovské album. S ním pak vyjedu na turné „Bacha na Šporcla“, na kterém zahraju v jakýchsi bachovských maratonech kompletní dílo nejen sólové, ale i s doprovodem orchestru. Co se týče koncertů, tak bych měl vystupovat nejen v tuzemsku, ale také na Slovensku, v Koreji, Japonsku nebo USA.

Jak se dá při vaší náročné práci zvládat rodinný život?

Je to samozřejmě náročné, ale svou rodinu miluji a tak se všem snažím věnovat co nejvíc. O běžný chod se nejvíc a skvěle stará moje žena Baruška, které se to snažím pomáhat, jak se dá. To znamená, že občas jdu s dětmi do školy, uvařím něco dobrého atd. Hodně ale s dcerami cvičím na nástroje - s Violetkou na housle a se Sophinkou na flétničku. S Violetkou nám to zabírá hodinku denně, což není málo.

Co vaše vlastní cvičení a studium nových skladeb? Kolik hodin denně vás to stojí?

Cvičím tři až čtyři hodiny denně. Nad to hodně pracuji i u počítače. Nové skladby se učit musím, protože například v září bych měl účinkovat na inauguračním koncertě nového šéfdirigenta orchestr FOK, na kterém budu hrát Koncert č. 1 Bohuslava Martinů, který jsem nikdy nehrál. Příští sezónu se také budu učit jeden z nejtěžších houslových koncertů, který napsal romantický skladatel Henryk Wieniawski.

Další informace: http://www.pavelsporcl.cz - http://www.viposobnosti.eu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám