Hlavní obsah

Komunitní kavárna Cafe 21 v Uherském Hradišti oslaví své první narozeniny

Novinky, Lenka Durďáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 6. června oslaví komunitní kavárna Cafe 21 v Uherském Hradišti své první narozeniny. Během prvního roku činnosti se zde uspořádalo mnoho vernisáží a výstav, besed, promítání, natáčení pořadů. Uplatnění zde našli klienti Sociálních služeb Uherské Hradiště, kteří si v pracovním procesu osvojují své dovednosti.

Foto: Cafe 21

Oslava 1. narozenin

Článek

Kavárna se nachází na Masarykově náměstí 21 v Uherském Hradišti a působí v ní i část klientů Sociálních služeb Uherské Hradiště, kteří si zde osvojují praktické dovednosti a rozšiřují své kompetence v provozu kavárny.

Kavárna Cafe 21 je od svého prvopočátku neziskovým projektem, který se díky získaným zkušenostem hendikepovaných a celkovému přínosu pro společnost a místní komunitu provozovatelé snaží zachovat v co největší šíři. Součástí kavárny jsou Sociálně terapeutické dílny, které denně navštěvují uživatelé Chráněných bydlení a Domovů pro osoby se zdravotním postižením.

„Chceme veřejnosti ukázat, že je možné spojit v jedné kavárně společenský, kulturní, ale i sociální rozměr,” říká Ing. Stanislav Blaha, předseda správní rady Regionu Slovácko, provozovatele Cafe 21. „Oslava je spojena se dnem otevřených dveří, od 9 hodin se může veřejnost přijít podívat, jak takový den v sociálně terapeutické dílně při nácviku na povolání vypadá a co vše se klienti musí naučit,“ dodal.

Oslava se uskuteční v úterý 6. června. Čas od 9 do 11 hod je vyhrazen pro den otevřených dveří v sociálně terapeutické dílně, poté vám klienti představí zbrusu nový počin – zahrádku skalniček a bylinek, o kterou se sami starají. S jejich pomocí si můžete i vy kytičku vybrat a odnést domů. Od 14 do 16 hod vám představíme pořady, které byly v prostorách kavárny natočeny a odvysílány v televizi TVS.

Slavnostní dort rozkrojíme v 16.16 hodin, následovat bude bohatý kulturní program. Své hosty si pozve moderátor David Vacke, nebude zde chybět historička Blanka Rašticová, ředitel sociálních služeb Bronislav Vajdík a vedoucí sociálně terapeutické dílny Lucia Chovancová, Stanislav Blaha, předseda správní rady Regionu Slovácko, provozovatel Cafe 21, Jan Dudek, jednatel Televize TVS, moderátoři pořadu Čekuj – Ema a Šimon s Jarkou Krmela Vackovou. O kulturní zážitek návštěvníky obohatí umělecká agentura Pierrot a jejich šansony v podání Terezy Hrabalové, Davida Macháčka a Kateřiny Knapové.

„Díky zaměstnávání hendikepovaných jsou náklady na provoz kavárny tohoto typu vyšší než u standardního konceptu, proto se snažíme prostředky na provoz získat i z jiných zdrojů,“ říká Petra Pavelčíková, produkční kavárny.

„Rádi bychom vám ukázali, že i s hendikepem se dá získat spousta pracovních zkušeností a že plnohodnotný život a práce podporuje samostatnost a společenskou uplatnitelnost znevýhodněných. Přijďte se sami přesvědčit a vyjádřit nám podporu během oslavy zakoupením libovolného množství poukazů na konzumaci v naší komunitní kavárně Cafe 21, rádi vám při jejich uplatnění ukážeme, jak velký kus práce už máme za sebou. Podpořit nás můžete i finančním darem, který bude využit na zaměstnávání hendikepovaných,” dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám