Hlavní obsah

Komplex Trojhalí Karolina hostí první uměleckou prezentaci

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi prvními umělci, kteří dostali příležitost vystavovat v nově zrekonstruovaném komplexu Trojhalí Karolina v Ostravě, je Tomáš Vaněk. Pod názvem Particip č. 178 připravil pro návštěvníky zvukovou instalaci dvanácti binaurálních nahrávek akcí běžného života. Expozice je otevřená od 14. srpna v Dvojhalí komplexu.

Foto: Josef Zajíc

Výstava : Tomáš Vaněk: Particip č. 178-Trojhalí Karolina 17.8.2014

Článek

Vaňkova umělecká prezentace připraví návštěvníkovi překvapení. V hale není nic, pouze je tam dvanáct přístrojů se sluchátky, z nichž se linou binaurální nahrávky akcí, aktivit a událostí z běžného života, které byly  nahrány  ve Dvojhalí. 

Návštěvník přijde do prostoru,  nasadí si sluchátka a nechá se unášet zvukem, který na něj v  rozměrné hale působí. Nic jiného jej nerozptyluje, a tak se může věnovat jen sám sobě a tomu co slyší. 

V hale jsou přístroje rozmístěny tak, aby každý jednotlivec měl dost prostoru binaurální nahrávku vnímat. Zvuky jsou tak aktivní a pravdivé, že posluchač přímo reaguje. Například při poslechu roje včel občas máchne rukou, aby ji odehnal.

Během dvanácti zastavení návštěvník uslyší:  svářecí soupravu v akci, chůzi na vysokém podpatku, střelbu ze vzduchovky, tekoucí vodu z hadice, plačící dívenku v kočárku, jízdu na skútru. Zaposlouchá se do zvuků  roje včel, práskání  bičem, vzdechů a ruchů cvičících sportovců, nástupu do autobusu a jeho jízdu, hlasu ochranky Trojhalí Karolina či zvuků mladých  lidi při polibku.

Nahrávky trvají dvě až tři minuty. Návštěvník si z těchto zvukových příběhů může sám sestavit svůj poslechový film, vnímat ho a nechat se unášet vlastními asociacemi představ.

Prezentace potrvá do letošního 30. září, vstup volný. Otevřeno je od pondělí do pátku od 8.00 do 22.00 v sobotu a v neděli od 10.00 do 20.00.

Tomáš Vaněk je laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého pro rok 2001. Od roku 2014 je rektorem Akademie výtvarných umění v Praze.

Výstavu připravil  kurátor Marek Pokorný, ředitel Galerie města Ostravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám