Hlavní obsah

Komenský bude v divadle znovu hledat cestu z Labyrintu

Novinky, Veronika Jurčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S novým pohledem na jednoho z největších evropských myslitelů, filosofů a spisovatelů přichází režisérka a umělecká šéfka Městského divadla Zlín Hana Mikolášková. Jana Ámose Komenského představí v Labyrintu světa a ráji srdce jako rebela.

Foto: MD Zlín

V roli J. A. Komenského se představí Radoslav Šopík.

Článek

Alegorický příběh o hledání smyslu naší cesty životem a cesty k sobě samému s výraznou hudební složkou a podtitulem Zpověď učitele národů v jazyce 21. století bude mít premiéru 8. února v 19.00 ve Studiu Z.

„Inscenace bude punková, a to nejen po hudební stránce, ale hlavně ve smyslu protestu, obžaloby společnosti, v níž se sami sebe dennodenně musíme ptát, proč něčemu věřit,“ prozradila režisérka.

Živě bude vždy znít harmonium, elektrické kytary, akordeon, bicí nebo například fujara. „Hledala jsem konkrétní klíč, jak do Labyrintu proniknout a přiblížit ho divákům, až jsem se rozhodla navléci to na konkrétní situace ve velmi dramatickém životě Komenského. Setkáme se s ním v okamžiku, kdy mu první rodina zemřela na mor, vyhořelo Lešno a on přišel o veškerou svou existenci i o druhou ženu a zůstal sám se čtyřmi dětmi, tedy v jednom ze zlomových okamžiků jeho života, kdy hledá důvod, proč jít dál a jak,“ řekla.

Spolu s diváky se tak Komenský vrátí zpět do Labyrintu, který napsal po smrti své první ženy, jediné své knihy, která přežila Lešno. Opět se ocitá uprostřed nicoty, průvodci Všechnovím Všudejsem a Mámení mu líčí krásy dobře fungujícího světa, poutník však kolem sebe vidí jen klam, marnost, faleš, bídu a smrt. Ale uplynulo 30 let, co Labyrint napsal a 300 let, co Komenský žil, a tak není divu, že se Labyrint hodně změnil.

„Co se stane, když jednoho z největších duchů dějin Evropy uvrhneme zpět do jeho vlastního příběhu? Může ten, kdo už jednou cestu z Labyrintu našel, znovu zabloudit?“ ptá se Mikolášková.

Do inscenace obsadila Radoslava Šopíka, Marii Vančurovou, Tomáše Červinka, Tomáše Davida a Marka Příkazkého. „Muziku jsme skládali společně. V punkových aranžích zazní několik textů Komenského,“ uvedla režisérka.

Komenského osobnost si vybrala Mikolášková i pro její silnou regionální stopu. „Pocházel odtud. Žil v Uherském Brodě, Strážnici, Přerově. A měl v sobě obrovskou sílu. Přese všechno, co se mu stalo a čemu musel čelit, dokázal proměnit evropské myšlení, a to na hodně dlouhou dobu,“ připomenula.

Ve středu 5. února v 17.00 hodin zvou divadelníci do Dílny na besedu s tvůrci – Klevetivou středu. Vstup je zdarma a soutěžit se na ní bude o dva volňásky na premiéru. V pátek 7. února v 10.00 se ve Studiu Z koná veřejná generálka.

Reklama

Výběr článků

Načítám