Hlavní obsah

Koledování na Zelený čtvrtek se na Jablonecku udrželo

Novinky, Josef Blažek

Jablonecko je jedním z mála míst, kde se ještě drží koledování na Zelený čtvrtek. Děti s košíky, ale bez pomlázek, vyráží pro sladkou koledu na pomezí bývalých Sudet a Čech.

Foto: Josef Blažek

K Velikonocím patří sladkosti i vajíčka

Článek

Tak jako každý rok i letos se bude ve vesnicích na Jablonecku koledovat už na Zelený čtvrtek. Koleda je určena dětem, chlapcům i děvčatům. Tato tradice se dosud udržela ve vesnicích na rozhraní někdejších Sudet a Čech. S malými koledníky se můžeme setkat např. v Alšovicích, Pěnčíně, Bratříkově, Huti, Loužnici, Zásadě a Držkově.

Nekoleduje se s pomlázkami, tak jako na Velikonoční pondělí, ani se nepolévá vodou. Děti chodí od domu k domu, kde za odříkanou koledu dostanou odměnu, nejčastěji čokoládové vejce, zajíce nebo čokoládovou tyčinku. Některé dostanou i kousek velikonočního bochánku a čaj.

Stejně jako v minulosti i nyní dostanou děti nejbohatší odměnu u svých příbuzných a známých. Tety, sousedky a kamarádky nachystají dětem svých známých velké čokoládové zajíce, „cizím“ dětem pak menší čokoládové zajíčky či vajíčka. Alkohol ne, čtvrteční koledování je určeno dětem. V minulosti se dávala vařená vejce, někde i peníze nebo skleněné korálky, kterých bylo v každém domě dost.

Koncem 90. let se zdálo, že tato tradice brzy vymizí. Dětí na vesnicích ubývalo a děti z měst přestávaly ke svým babičkám na venkově jezdit. Poslední dobou lze pozorovat mírný nárůst koledníků. Mnoho lidí z měst postavilo domy na venkově. Jejich děti na tradici čtvrtečního koledování navazují. Některé děti dokonce spojují více velikonočních tradic dohromady a na čtvrteční koledy vyráží s pomlázkami i řehtačkami.

Reklama

Výběr článků

Načítám