Hlavní obsah

Kočáry se opět po roce proháněly po zámeckém parku v Čechách pod Kosířem

Novinky, Michal Mucha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu ožil opět zámecký park v Čechách pod Kosířem. Na 5000 návštěvníků přišlo 21. a 22. července nahlédnout pod pokličku umu mistrů řemesla kočárnického a kolářského. Letošní už pátý ročník se nesl v duchu motta „Svatý Josef – patron všech řemeslníků od věků do věků“.

Foto: Michal Mucha

Svatý Josef - patron všech řemeslníků od věků do věků přichází do vesnice

Článek

Letošní ročník mezinárodního srazu mistrů zmíněného řemesla, ale i mistrů opratí a milovníků historických kočárů organizátoři předsunuli do jiných prostor parku a udělali dobře. „Lepší výhled na scénu, větší prostor pro přehlídku a jízdy kočárů a mnohem lepší zasazení scény do přírody, to byl dobrý letošní tah,“ svěřil se nám hlavní organizátor, duchovní otec celého projektu a ředitel Muzea historických kočárů v jedné osobě Václav Obr.

Program byl opravdu pestrý. Po slavnostním zahájení, kdy farář vysvětil erby všech 19 řemesel, které se podílejí na tvorbě kočárů, a slavnostním pokřiku „JOSEFKOL!“, vzlétli k nebi holubi, aby nesli po kraji poselství, že právě probíhá tak významná akce, jakou JOSEFKOL bezesporu je.

Diváci měli možnost netradičně poznat partnery a sponzory tohoto srazu. To, co bývá mnohdy nezáživné, ale potřebné bylo zakomponováno do programu. Na kočáru nesli praporečníci vlajky partnerů, bez jejichž pomoci by Josefkol nebyl. Návštěvníci zámeckého parku při přehlídce kočárů a koňských spřežení poprvé v jeho historii měli možnost zhlédnout v plné parádě šestispřeží. „Byl to nádherný pohled vidět na vlastní oči šest zapřažených koní, jak vezou hraběte a hraběnku s doprovodem. Člověka to úplně přeneslo do dávné doby,“ poznamenala jedna z návštěvnic akce.

„Letos jsme zvlášť citlivě vybírali hudbu a myslím si, že jsme zvolili tu pravou. Vždy vypovídala něco o kočáru nebo o koních či kočích,“ dodal Václav Obr.

Nejkrásnější je pohled na koně v pohybu, o tom není pochyb. Na otázku, proč právě název akce Josefkol, ředitel Muzea kočárů odpovídá: „To je jednoduché. Patronem všech řemesel je Svatý Josef a největším vynálezem všech dob je kolo, spojením těchto dvou slov vznikne Josefkol."

Odpoledne potom měli návštěvníci srazu možnost shlédnout hlavní scénu – historickou vesnici řemeslníků. „Ve scéně jsem hrál hraběte Emanuela Silva-Tarouca II., který si u patrona všech řemeslníků, Svatého Josefa, objednal kočár pro svoji ženu, hraběnku Gabrielu. Ten tímto těžkým úkolem pověřil mistra kočárníka - Václava Obra a všechny řemeslníky, kteří zastupovali všech 19 cechů. Ti následně lidem předvedli, za překrásné hudby, z čeho všeho je kočár složen a jak se staví,“ nechal se slyšet jeden z moderátorů Michal Mucha.

Kromě ukázek podkování koní či soutěží v kolářském trojboji doplnil bohatý program v sobotu i koncert legendy folku Pavla Žalmana Lohonky.

Poděkování patří všem lidem a organizacím, kteří připravovali a podpořili toto setkání. Především však Olomouckému kraji, který byl generálním partnerem a bez jehož finanční pomoci by se tento projekt rozhodně neuskutečnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám