Hlavní obsah

Knižní festival Ostrava 2019 na Černé louce vrcholí

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První ročník Knižního festivalu Ostrava 2019 na Černé louce připravil třídenní nabídku několika tisíc knižních titulů, množství besed na třech scénách, workshopů a další zajímavé zábavy. To vše od 1. do 3. března.

Foto: Josef Zajíc

Spisovatelka Margit Slimáková, moderátorka pořadu Lada Bělášková

Článek

V prvním poschodí Pavilonu A na Černé louce v Ostravě tak v průběhu Knižního festivalu Ostrava 2019 vystavovalo 48 větších, menších či rodinných nakladatelství.

Mezi ty rodinné patří velmi známé nakladatelství Kruh, které výhradně vydává knihy Jany Richterové. Ta v období let 2013 - 2018 vydala pět knih společného názvu Zahrada. Série obsahuje díly Sféra, Lovec, Návrat, Velmistr a Hostina. Podle spisovatelky Jany Richterové si nyní připravuje materiály, rešerše k dalšímu chytanému dílu, které pravděpodobně bude také vícedílné.

Svoji nejnovější knihu Dlužná částka (2019) představila ve svém stánku známá spisovatelka Eva Tvrdá.

Nakladatelství MOBA, s.r.o patří mezi největší nakladatelské domy v České republice. Vydává kvalitní knihy v mnoha edicích, jako například Severské krimi, Historický román, Světová krimi, Historická krimi, Literatura faktu, Původní česká detektivka, Společenský román nebo Rádce.

Návštěvníci, kterých bylo v pátek i sobotu mnoho, si mohli prohlédnout výsledky soutěže základních a středních škol na téma Napiš a nakresli svůj komiks.

Po celou dobu Knižního festivalu pořadatelé připravili tři odborné scény: Scéna Voices of Freedom, jejíž program tvoří Černá louka ve spolupráci s Centrem PANT. Komorní scénu zaplnily aktivity komornějšího typu, jako bylo scénické čtení, recitování, autorská čtení.

Na Nakladatelské scéně byl poskytnut prostor nakladatelům, aby mohli prezentovat své nakladatelské novinky a jejich autory. V jedné z nich moderovala herečka Národního divadla Moravskoslezského Lada Bělášková prezentaci knihy Margit Slimákové Velmi osobní kniha o zdraví.

Po celou dobu Knižního festivalu se mohli návštěvníci zúčastnit workshopů, mezi něž patřily: krasopsaní, čínské písmo či japonská knižní vazba.

Ve spolupráci s Knižním festivalem Ostrava 2019 proběhl v pátek 1. března v Trojhalí Karolina již dvacátý ročník předávání cen Český Bestseller za rok 2018. Deset autorů slavnostně převzalo křišťálovou plaketu v jednotlivých kategoriích.  Hlavní ocenění v podobě sošky Olbrama Zoubka získal spisovatel, ale také filmový, divadelní a televizní režisér Patrik Hartl (1984) za titul Nejlepší víkend.

Komu nestačil Knižní festival Ostrava 2019, mohl navštívit v přízemí a ve druhém patře veletrh Dovolená. Ten je určen nejen vášnivým cestovatelům, ale také těm, kteří možnosti ubytování, stravování, poznání a zábavy jim nabízí. 

Černá louka Ostrava připravuje:

14. - 16. března 2019 Veletrh i-Mobilita - 2. patro pavilon A

22. - 23. března 2019 Včelařské jarní setkání VČELA - pavilon A

29. - 31. března 2019 Výstava KREATIV JARO 2019 - pavilon A

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám