Hlavní obsah

Knihovna zve na přednášku o teorii relativity

Novinky, Jiří Smutný

Moravská zemská knihovna v Brně, Kounicova 65a, pořádá ve středu 14. června přednášku prof. RNDr. Jana Novotného, CSc., Co nevíte o teorii relativity s podtitulem Jak vysvětlit paradoxy speciální a obecné teorie relativity.

Foto: Jiří Smutný

Ilustrační foto: kongresový sál v přízem MZK

Článek

Jan Novotný (1944) je významný český fyzik, emeritní profesor Masarykovy univerzity v Brně. Zabývá se zeména obecnou teorií relativity, kosmologií a problémy spojené s matematickou fyzikou.

Albert Einstein (1879-1955) se zabýval kvantovou teorií, kterou rozvinul a s jejíž pomocí vysvětlil řadu fyzikálních jevů, jako zákony fotoelektrických jevů nebo luminiscenci. Einsteinův obraz světa vychází z organické jednoty času a prostoru, hmoty a forem jejího pohybu. Einstein byl jako ontologický racionalista přesvědčen o racionální struktuře a harmonii ve vesmíru a přírodu chápal jako přísně determinovaný systém.

Einstein zveřejnil svoji speciální teorii relativity v roce 1905, obecnou pak v roce 1916. V letech 1911 až 1912 působil jako profesor teoretické fyziky na německé univerzitě v Praze.

Přednáška Co nevíte o teorii relativity se uskuteční v konferenčním sále v přízemí budovy Moravské zemské knihovny. Začátek je v 19.00 hodin, vstup je volný.

Reklama

Výběr článků

Načítám