Hlavní obsah

Knihovna ve Frýdku-Místku ocenila nejlepší dětské spisovatele

Novinky, Kateřina Ernstová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostní vyhodnocení patnáctého ročníku mezinárodní literárně-výtvarné soutěže Tvoříme vlastní vydavatelství se konalo 28. května v Nové scéně Vlast ve Frýdku-Místku. Patnáct originálních knížek dětí z České republiky soutěžilo s třemi desítkami knih dětí z Polska a Slovenska.

Foto: Kateřina Ernstová

Literární díla úspěšných autorů

Článek

Letošní ročník na téma Kdo může, pomůže aneb V nouzi poznáš přítele vyhlásila Městská knihovna Frýdek-Místek. Námět oslovil více než stovku žáků českých, slovenských a polských škol. Jejich úkolem bylo samostatně nebo ve dvojicích napsat, ilustrovat a vlastnoručně svázat knihu o rozsahu deseti až třiceti stran.

O tom, že fantazie a tvořivost dětí nezná mezí, se přesvědčila porota tvořená učitelkami českého a polského jazyka. „Rozhodování bylo opravdu těžké. Děvčata a chlapci se moc snažili. Každý příběh byl originální a svým způsobem zajímavý," uvedla Jaroslava Matyskiewiczová, členka poroty. „Zvažovali jsme, zda upřednostnit poutavý děj, i když psaná forma není dokonalá, nebo zvolit knihu s výbornou stylistikou, ale méně zajímavou. Důležitou roli hrálo také výtvarné zpracování."

Malí spisovatelé z České republiky v mezinárodní konkurenci obstáli a vybojovali tři hodnotné ceny. Prvním místem v kategorii děti a mládež do 16 let porota ocenila Adélu Heinrichovou a Pavlu Macečkovou z frýdecko-místeckého Gymnázia Petra Bezruče za knihu Alpy aneb Jak nalézt pravé kamarády. Jana Juřenová a Kateřina Mikulková, žákyně Základní školy Vratimov, obsadily druhé místo v kategorii mladých autorů do 12 let s příběhem Anežka má problém v 2. třídě. Cenu za výtvarné zpracování získala rovněž studentka frýdecko-místeckého Gymnázia Petra Bezruče Adéla Přadková s příběhem Mrakoškrab.

„Vytvořená díla jsou nesporným důkazem, že mladí lidé dodnes píší, jsou kreativní a zamýšlejí se nad současným stavem společnosti. Napsat a vyrobit vlastní knihu není snadné a já si velice vážím snahy a píle, které do svých prací vložili," ocenil mladé autory Tomáš Benedikt Zbranek, ředitel frýdecko-místecké knihovny.

Chválou a obdivem nešetřil ani primátor města Frýdek-Místek Michal Pobucký a všem popřál mnoho úspěchů v budoucí tvorbě.

K příjemné atmosféře přispěl písničkami a humorem zpěvák a kytarista Pavel Býma i úspěšná frýdecko-místecká taneční skupina Funky Beat, mistr a vícemistr České republiky 2014 ve street dance.

Nejlepší literární práce českého i mezinárodního kola se představí na výstavě ve frýdeckém zámku od 9. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám