Hlavní obsah

Klimatizace zpříjemní pobyt maminkám ve vsetínské porodnici

Novinky, Dana Lipovská

Letní parné počasí bude pro maminky novorozenců ve vsetínské porodnici daleko příjemnější. Na všech pokojích stanice šestinedělí Gynekologicko-porodnického oddělení Vsetínské nemocnice jsou teď nově klimatizační jednotky.

Foto: Lenka Plačková

Spokojená maminka Eva Vařeková se svým druhorozeným synem Kryštofem na pokoji ve vsetínské porodnici.

Článek

Maminky na šestinedělí klimatizaci vítají.

„V letním období je to výborná věc, pokud je klimatizováno na správnou teplotu. Už jsme měli možnost vyzkoušet, je to určitě přínos,” komentovala maminka Eva Vařeková, která ve Vsetíně přivedla na svět syna Kryštofa, stejně jako před několika lety prvorozeného Alana.

„Jsem s péčí ve zdejší porodnici velmi spokojená a chtěla jsem rodit právě tady,” dodala.

„Klimatizovány jsou nyní všechny pokoje na stanici šestinedělí. Jednotlivé místnosti mají samostatné klimatizační jednotky, maminky tak mohou individuálně reagovat na aktuální teplotu,” uvedla vrchní sestra Gynekologicko-porodnického oddělení Vsetínské nemocnice Bc. Milena Fusková.

Instalace klimatizace přišla nemocnici na více než dvě stě dvacet tisíc korun, z toho sto šedesát tisíc uhradil Nadační fond pro rozvoj vsetínské porodnice.

„Impulzem k instalaci klimatizací byly žádosti samotných maminek. Finanční prostředky jsme získali od individuálních dárců, benefičním prodejem vánočních baněk a porodnického pivního speciálu,” vysvětlil MUDr. Martin Janáč, předseda správní rady Nadačního fondu pro rozvoj vsetínské porodnice a zástupce primáře Gynekologicko-porodnického oddělení Vsetínské nemocnice.

Od počátku roku přivedlo ve Vsetínské nemocnici na svět své dítě již 465 maminek (stav k 18. 7. 2018), počet porodů kopíruje minulý kalendářní rok (486 porodů za srovnatelné období), který byl v tomto ohledu rekordní. Drobný rozdíl je způsobený dvoutýdenním omezením porodů v únoru letošního roku kvůli opravě koupelen a malování.

Ve Vsetíně bylo v roce 2017 rekordních 879 porodů, což bylo o 99 více než v roce předchozím. V posledních patnácti letech se počet porodů ve Vsetínské nemocnici bezmála zdvojnásobil (v roce 2002 tady rodilo jen 512 žen). Od roku 2009 byla postupně obměněna porodní lůžka, novorozenecké postýlky, postele pro maminky, zmodernizovány pokoje na porodních sálech. Na stanici šestinedělí jsou speciální přebalovací a mycí boxy s výhřevnými moduly a multifunkčními stolky. K dispozici je i moderní přístrojové vybavení, a to jak v péči o těhotné a rodičky, tak novorozence. Nechybí moderní ultrazvuk či monitorovací zařízení.  

Reklama

Výběr článků

Načítám