Hlavní obsah

Klenová bude hostit komiksové česko-německé sympozium a výtvarný komiksový workshop s umělci

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 26. až 30. srpna proběhne na Klenové česko-německé sympozium na téma Faust. Akci pořádá Galerie Klatovy / Klenová, příspěvková organizace Plzeňského kraje, ve spolupráci s Centrem Bavaria Bohemia v Schönsee.

Foto: ilustrační foto z archivu Galerie Klatovy / Klenová

Klenová bude hostit komiksové česko-německé sympozium a výtvarný komiksový workshop s umělci

Článek

Cílem v pořadí již třetího komiksového sympózia je zcela jedinečné uchopení velkého literárního fenoménu – Goethova rozsáhlého veršovaného románu Faust, románu, jenž je stejně dobře znám a stejně tak často citován jak v Čechách, tak v Německu.

Jedinečnost tohoto komiksového zpracování tkví v záměru rozdělit román Faust do devíti částí, jež budou zpracovány vybranými devíti komiksovými kreslíři. Jedná se tedy o projekt, který se od předešlých ročníků liší pevně danou námětovou látkou a dějovou linkou.

Umělci, kteří se projektu účastní, jsou: Marie Kohoutová, Marek Berger, Karel Osoha, Viktor Svoboda, Anna Kucharčíková, Janna Klävers, Antonia J. Kühn, Milena Kaszuba a Jörg Hartmann.

Slovo kurátora  

„Česko-německé komiksové sympozium na Klenové nabídne v roce 2019 svůj třetí ročník. Od počátku, tedy od prvního nápadu někdy kolem roku 2014, jsme plánovali a hlavně chtěli postavit tento projekt – samozřejmě kromě přítomnosti kvalitních komiksových umělců – na tématech, která oba národy propojují a která jsou jim známá. Dalo by se říct, že jsme chtěli, aby se s nimi všichni účastníci ztotožňovali. Byli jsme zvědaví, jak dopadne pohled na stejnou problematiku od českých a německých umělců.

Třetí ročník komiksového sympozia je věnován básnickému dramatu Faust od Johanna Wolfganga Goetheho (1749–1832). Drama o lidské touze, nenaplněných snech, lásce a zradě se asi širšímu publiku představovat nemusí. Jeho literární kvalita a světový věhlas jako téma pro výtvarný projekt tohoto typu bez námitek obstojí.

Je však důležité nastínit i to, že J. W. Goethe byl velkým milovníkem Čech, hlavně Karlových Varů a okolí. O tomto jeho vztahu vyšlo dodnes množství literatury. Mnoho jeho básní vzniklo v Čechách nebo bylo zdejší prostředí inspirací pro jeho uměleckou tvorbu. První překlad Fausta do češtiny od českého herce, překladatele a spisovatele Josefa Jiřího Kolára (1812–1896) je již z roku 1863. Právě proto se stává tento ročník i jakousi poctou Goethova kladného vztahu k české zemi. Tím také chceme říct, že se i toto sympozium snaží držet linie námětů, které jsou blízké oběma národům a měly by je propojovat," uvedl kurátor Mgr. Michal Lazorčík.

Doprovodné programy:

Ve středu 28. srpna od 13 hodin se na Sýpce zámku Klenová uskuteční výtvarný komiksový workshop s umělci, určený pro děti a dospělé. V případě zájmu volejte na tel. 731 068 807.

Ve středu 28. srpna od 16 hodin pak proběhne přednáška předního českého teoretika komiksu Mgr. Pavla Kořínka.

Akce se koná s finanční podporou Česko-německého fondu budoucnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám