Hlavní obsah

Klatovské náměstí v sobotu zaplní davy lidí. Konají se zde velké Svatováclavské oslavy

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 28. září na klatovském náměstí proběhnou velké Svatováclavské oslavy. Těšit se můžete na Svatováclavskou jízdu, středověký jarmark a bohatý kulturní program. Oblíbenou akci pro klatovské občany i lidi ze vzdáleného okolí již tradičně připravilo Městské kulturní středisko v Klatovech.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Svatováclavské oslavy v Klatovech, září 2018. Družinu sv. Václava před radnicí přivítal sám starosta města Klatov Rudolf Salvetr.

Článek

Vše začne v 11 hodin tanečním vystoupením skupiny Animata, poté se představí dobová hudba Tempus.

Ve 12 hodin se na Černé věži rozezní zvon Vondra a na klatovské náměstí přijede sv. Václav se svou družinou. Slavnostní akt budou provázet fanfáry klatovských trubačů. Družinu sv. Václava před radnicí přivítá sám starosta města Klatov Rudolf Salvetr. Tam uvidíte i šermíře a krásné tanečnice.

Od 12.15 hodin bude následovat divadelní představení na pódiu Kníže Václav a Drahomíra. Poté se opět vystřídají dobová hudba Tempus a taneční skupina Animata.

Na klatovském náměstí nebude chybět středověký jarmark s kartářkou, bylinkářkou, dobovými pokrmy, kovářem, truhlářem a další středověká řemesla.

Pocta sv. Václavu – koncert Štěpán Rak a Jan Matěj Rak

V 19.00 hodin se uskuteční v sále radnice koncert ke státnímu svátku.

„K velkým oslavám kulatého výročí úmrtí sv. Václava se rád připojuji i svým kytarovým a skladatelským přínosem. Především chci připomenout sílu a magii českého chorálu, zvláště pak toho Svatováclavského. V připravovaném koncertním programu se hudebně dotknu i slavného Václavova potomka - našeho největšího císaře a krále Karla IV.

Celý koncert je koncipován jako hudební návraty do dávných časů v konfrontaci s nevyčerpatelnými zvukovými a barevnými možnostmi soudobé kytary, o níž sám Beethoven mluvil jako o malém orchestru. Výběr skladeb je veden snahou o co největší slohovou rozmanitost a zvukovou originalitu, již právě takový nástroj, jakým je kytara, zaručuje," řekl ke koncertu Štěpán Rak.

Reklama

Výběr článků

Načítám