Hlavní obsah

Klášterem v Plasích se budou opět procházet mniši

Novinky, Monika Bundová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ocitáme se ve Francii, v úrodné a rovinaté oblasti jižně od Dijonu. Píše se rok 1113 a na dveře nově vzniklého kláštera v Cîteaux klepou zájemci o vstup do klauzury. Příchozí vede zapálený mladík jménem Bernard. Jejich příchodem jsou zdejší mniši nadšeni, vždyť na novice čekali již dlouhých 13 let.

Foto: klášter Plasy

Noční prohlídky kláštera za svitu svíček.

Článek

Prostředí prvního cisterciáckého kláštera v Cîteaux, stavba nových budov a postavy významných cisterciáků, jako byl sv. Alberich, sv. Štěpán Harding či sv. Bernard - s tím vším vás seznámí nová divadelní hra představená v rámci Cisterciáckých nocí s Osadou s podtitulem Příběh o čase, kdy klášter Plasy byl ještě pouhým snem.

Divadelníci hornobřízského ochotnického souboru zasadili děj této hry do atmosféry nově se formujícího řádu cisterciáků, který se v tomto období vymezoval vůči řádu benediktinů a vycházel z jeho základů. Jinak hutné a vážné téma pojali herci formou lehké nadsázky se špetkou humoru tak, aby ho přiblížili i nám, lidem 21. století.

Diváci budou moci hru zhlédnout při prohlídkách kláštera Plasy v průběhu páteční i sobotní noci 19. a 20. června 2015 v předem určených časech.

Místo v prohlídce si můžete rezervovat na tel. 373322174, nebo v pokladně správy kláštera Plasy. 

Reklama

Výběr článků

Načítám