Hlavní obsah

Klasicistní, renesanční a barokní hudba v podání dětských hudebníků zahájí advent na zámku Dobříš

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S blížícím se adventním obdobím se na zámku Dobříš rozjíždí každoroční období koncertů a hudebních večerů, které v člověku navodí přívětivou atmosféru ve zběsilém předvánočním tempu. První adventní vystoupení obstará jako již tradičně Základní umělecká škola Dobříš s koncertem staré hudby.

Foto: Archiv zámku Dobříš

Oproti předchozím dvěma předvánočním koncertům dostanou letos větší prostor mladší děti, na zámku Dobříš vystoupí žáci od první do sedmé třídy

Článek

Skladby z období renesance, baroka a klasicismu se ponesou Zrcadlovým sálem ve čtvrtek 28. listopadu od 18 hodin.

„Zazní tradiční autoři jako J. S. Bach, L. Bocherini, A. V. Michna, A. Bruckner, ale také písně, které jsem pro děti napsal v cyklu Proměny planety,“ informoval Petr Kafka, pod jehož vedením vystoupí na adventním koncertu žáci z dobříšské ZUŠ.

Více prostoru malým dětem

Oproti předchozím dvěma předvánočním koncertům dostanou letos větší prostor mladší děti, na zámku Dobříš vystoupí žáci od první do sedmé třídy.

„Představí se soubor zobcových fléten pod vedením Zuzky Rybínové a její flétnistky se ZUŠ Dobříš. Taneční oddělení vyplní prostor spolu s dětmi ze souboru Jeřabinky, který funguje při dobříšské ZUŠ, a spolku Kopretiny ze základní školy v Hostomicích,“ prozradil Kafka. Podle jeho slov se objeví také akordeonový soubor Barokní harmoniky a soubor Kolorit, který bude na koncertě doprovázet děti ze souborů jak vokálně, tak hudebně.

Úplnou novinkou pak bude účast pěveckého sboru Carmina Vocum pod taktovkou Dragany Novakovic Vitas, který předvede společnou skladbu se seskupením Kolorit. „Prozradím jenom to, že půjde o přímo ohromné představení. Více uvidí publikum v přímém přenosu,“ láká na koncert Kafka.

Z koncertů adventní hudby v podání žáků ZUŠ se na zámku Dobříš pomalu stává tradice, letos se publiku představí již potřetí. Podle jejich vedoucího Petra Kafky jde vždy o velký zážitek, který si děti pokaždé užijí a poté o něm dlouho vyprávějí.

„Pamatuji si na úsměvnou událost z prvního koncertu, kdy šly při děkovačce všechny děti namísto svého určeného místa k účinkujícím Collegia Sponte Sua, kde jsem stál i já, tedy vlastně ke zpěvákům. Bylo to velmi povedené a pro všechny vtipné,“ vzpomíná Kafka.

Reklama

Výběr článků

Načítám