Hlavní obsah

Když vydrží počasí, lyžaři se možná dočkají již o víkendu

Novinky, Redakce Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokud vydrží současné mrazivé počasí, není vyloučeno, že již o víkendu si na sjezdovkách užijí lyžaři. Podobně optimistickou vizi hlásí kupříkladu šumavský Špičák. Další oslovené areály počítají se zahájením provozu jen o pár dní později.

Foto: Michal Blaško

Jaroslava Lukeše jsme v karlovském areálu zastihli při kontrole zasněžování.

Článek

Jedenáct kilometrů propojených sjezdovek nabízí Ski Aréna Karlov v obci Malá Morávka v Jeseníkách. Dvě z nich, Slunečnou a Family, začali zasněžovat v pondělí nad ránem 28. listopadu. Provozovatelé areálu věří, že v den, kdy slaví svátek Mikuláši, by alespoň jedna sjezdovka mohla být připravena pro nedočkavé lyžaře.

Obě prioritní sjezdovky jsou nejoblíbenější a nejdelší. Patří k osmi modře značkovaným trasám pro rodiny s dětmi a začínající lyžaře. Šest dalších sjezdovek je určeno pro zdatnější sportovce, ti nejodvážnější závodníci mají v oblibě 700 metrů dlouhý Pařezák. Nachází se v sousedním areálu Klobouk a i on je součástí Ski Arény Karlov, která zahrnuje celkem patnáct sjezdovek. Na všechny platí jednotný skipas, jehož cena se oproti loňsku nezměnila.

„V nové sezoně jsme posílili zasněžovací systém a areál jsme vybavili dalšími bezpečnostními sítěmi i matracemi. Také jsme rozšířili služby pro naše nejmenší návštěvníky,“ uvedl Jaroslav Lukeš ze Ski Arény Karlov.

U hotelu Karlov vyrostlo nové parkoviště. Těch je nyní v areálu sedm s celkovou kapacitou pro více než 900 automobilů. Parkování je bezplatné, stejně jako služby skibusu, který lyžaře převáží mezi jednotlivými sjezdovkami.

V obci je i stanice Horské služby. Letos v listopadu se přestěhovala do nového objektu. Nachází se přímo uprostřed areálu Ski Arény Karlov. Její pracovníci tuto změnu uvítali. Byť se snaží zaváděním bezpečnostních prvků vzniku úrazů zabránit, zcela vyloučit je nelze. Nejvíce zranění si způsobují jezdci na snowboardech.

Na Šumavě se zima přihlásila ke slovu letos skutečně brzo a první sníh napadl na vrcholu Špičáku již koncem října. Přípravy na zimu jsou v plném proudu. Opětovný pokles teplot v tomto týdnu umožnil spuštění zasněžovacího systému, který je na šumavském Špičáku v provozu od nedělní noci. Zasněžovány jsou zde sjezdovky č. 2 a 3, na kterých je již základní vrstva sněhu.

Ze Šumavského Špičáku také hlásí, že pokud i nadále vydrží předpokládané ochlazování, je možné, že o víkendu bude možné zahájit lyžařský provoz.

Lyžařská střediska v Libereckém kraji díky mrazivému počasí začala zasněžovat již od neděle, avšak s lyžováním počítají až o druhém prosincovém víkendu. Liberecký Sportovní areál má devět kilometrů sjezdovek a jeho předností je čtyřsedačková lanovka nedaleko konečné tramvaje.

„Zasněžujeme odshora,“ potvrzuje situaci na ještědských sjezdovkách Filip Svrček, manažer areálu. „Počasí by mělo být i příští týden mrazivé, tak bychom mohli sjezdovku pod lany otevřít druhý víkend.“  

Lyžovat v prvním víkendu bude možné v Kořenově a na tanvaldském Špičáku. Bedřichov budou moci využít lyžaři stejně jako v dalších střediscích o druhém víkendu. Na běžky se zatím lyžaři nebudou moci vydat, přestože stadion v Bedřichově se zasněžuje. 

Na zahájení lyžařské sezóny už se chystají i lyžařské areály v Beskydech. Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích začal v tomto týdnu po několikadenním oteplení opět zasněžovat sjezdovky. Navíc se přidala i menší nadílka přírodního sněhu.

„Snažíme se vytvořit dostatečné zásoby technického sněhu a kvalitní podklad pro sjezdovky tak, aby nám vydržely na jaře v dobrém stavu co nejdéle. Skvělou zprávou je, že v závěru týdne bude opět sněžit. Pokud budou podmínky ideální, je možné, že příští víkend zprovozníme dětskou sjezdovku Horal, spíše to ale asi bude až o týden později. Naší hlavní snahou je, abychom lyžování mohli nabídnout návštěvníkům vánočních pobytů v hotelech našeho Resortu Valachy,” uvedl Luboš Sušila ze Ski areálu Razula.

Přírodní sníh každopádně dotvořil zimní atmosféru Velkých Karlovic a hotely Resortu Valachy jsou na nadcházející víkend obsazené. Návštěvníci se mohou kromě procházek zasněženou krajinou těšit na adventní program se zpíváním koled, zdobením vánočních ozdob a rozsvícením vánočního stromu, ale také například Mikulášskou nadílku v relaxačním centru Wellness Horal.

Také v Deštném v samém srdci Orlických hor probíhají přípravy na zahájení nové lyžařské sezóny: „Ano, zasněžujeme. Pokud vše půjde dobře, bude areál spuštěn 9.  prosince,“ prozradil Petr Prouza ze společnosti Sport profi a dodal: „Pokud ovšem bude ve výhledu předpovědi větší obleva, areál spouštět zatím nebudeme. Klíčové je fungování areálu mezi svátky, tedy od 25. prosince.“

Zároveň uvedl, že i letos připravili novinky a další vylepšení: „Pořídili jsme rolbu s navijákem a lanem, která dokáže lépe upravovat strmější a odkloněné části svahů. Dokáže také sjezdovky lépe připravit v období oblev. Bylo také posíleno technické zasněžování o nová koncová zařízení. V lyžařské škole je druhý pojízdný pás, který je umístěn ve výukovém hřišti.“

AUTORSKY PŘISPĚLI: Libuše Miarková, Alena Lochmannová, Milan Turek, Martina Žáčková a Dana Ehlová

Reklama

Výběr článků

Načítám