Hlavní obsah

Když se vánoční okno povede, tak je krásné

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco Vánoce by měly být svátky klidu, v mnoha domácnostech to jsou spíše svátky úklidu. Gruntuje se s intenzitou, jako kdyby měla přijet anglická královna. A to se Ježíšek narodil ve chlévě! Klepou se koberce, perou záclony, myjí okna. A do toho se peče cukroví a soutěží se, kdo má víc druhů.

Foto: Jiří Smutný

Jedno z nejkrásněji ozdobených oken v Židlochovicích (Masarykova ulice)

Článek

Kdo by si myslel, že je to všechno, mýlil by se. Tedy ono nejde o činnost příliš obvyklou, většina domácností se tím vůbec nezabývá, ale jsou jedinci, kteří si zdobí okna vánoční tematikou.

Zdobení se umísťuje před okno, na okno nebo za okno, často se používá kombinace dvou způsobů. Za okno se obvykle dávají květiny, nejčastěji orchideje. Někdo tam věší vánoční ozdoby nebo upevňuje jedlové nebo smrkové větvičky.

Na sklo se nejčastěji připevňují z papíru vystřižené vánoční figurky, hvězdy, komety, jesličky nebo zasněžená krajina. Tady je nejvíc vidět, s jakou péčí bylo okno zdobeno. Někomu stačí 2 nebo 3 hvězdy a má hotovo, jiný si s tím vyhraje.

Před okno se obvykle dává truhlík. Vzhledem k mrazu však není osázen rostlinstvem, ale zaplněn nějakou vhodnou vánoční vazbou nebo šiškami, obvykle borovými, a jedlovými nebo smrkovými větvičkami. Na doplnění se někdy používají vánoční ozdoby.

Reklama

Výběr článků

Načítám