Hlavní obsah

Kauzu rozkrádání pohonných hmot začal řešit mělnický soud

Novinky, Martin Tlustý

Mělnický okresní soud začal v pondělí 6. října řešit rozsáhlou kauzu nelegálního odčerpávání pohonných hmot ze železničních cisteren odcházejících z kralupské rafinérie.

Foto: Martin Tlustý

Předsedkyně trestního senátu Lenka Servusová bude řešit kauzu rozkrádaného benzinu a nafty minimálně do poloviny října.

Článek

Do největší mělnické soudní síně se dostavilo všech třináct obviněných spolu se svými právními zástupci. Na úvod procesu státní zástupkyně Petra Linková přečetla rozsáhlou obžalobu.

Podlé té jsou před soudem stojící osoby považovány za organizovanou skupinu, která se v minulosti dlouhodobě a opakovaně dopouštěla krádeží benzínu a nafty ze železničních cisteren. Ty byly po naplnění v kralupské rafinérii předávány na zdejší podnikovou vlečku provozovanou Unipetrolem doprava v kralupském areálu chemických výrob, dříve známém jako Kaučuk, dnes především jako Synthos.

Po státní zástupkyni převzala slovo předsedkyně trestního senátu soudkyně Lenka Servusová a začala s výslechy obžalovaných. Většina z nich však odmítla vypovídat nebo hovořili jen velmi krátce. Proto byly čteny zejména jejich výpovědi, které obžalovaní učinili již během přípravného řízení.

Na krádežích benzínu a nafty z cisteren se podle jednotlivých výpovědí fakticky a téměř výlučně podíleli směnoví zaměstnanci společnosti Unipetrol doprava, a to konkrétně z tehdejší směny „D“. Zejména šlo o posunovače, vedoucího posunu, jakož i o strojvedoucí posunovacích lokomotiv.

Ti prý dostávali tipy na tzv. přeplněné cisterny, kterým za pomoci hadice s tzv. převlečnou matkou „odlehčovali“, respektive stáčeli buď benzin, nebo i naftu do třicetilitrových plastových barelů. Ty posléze ukryli na lokomotivě, která následně popojela na vhodnou kolej při samém konci kolejiště, kde k ní přiléhala zdejší účelová komunikace.

Tady už čekalo předem domluvené vozidlo. Do toho největšího se prý vešlo až 34 barelů najednou. Řidič nebo i řidička poté převáželi lup do pronajatých garáží v kralupském Lobečku, kde si pak kořist dále přebírali jednotliví aktéři, kteří měli vlastní klíče. Jedinou obviněnou ženou ze všech třinácti osob je právě řidička a dnes již manželka rovněž obviněného a dnes taktéž bývalého vedoucího posunu.

Jednotliví obvinění se snaží co nejvíce zmenšit svůj podíl na údajně vzniklé škodě, která byla dle státní zástupkyně Petry Linkové poškozenou stranou vyčíslena na celkem 1 343 025 Kč.

Cisternám prý bylo odlehčováno dvakrát až třikrát do měsíce. Během svých akcí se aktéři domlouvali přes své služební vysílačky, kdy kód osmá je dobrá nebo osmá je volná znamenal, že kolem kolejí je čistý vzduch, tedy že žádná ochranka ani policie není v dohledu.

Celý proces u mělnického okresního soudu potrvá minimálně do čtvrtka 16. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám