Hlavní obsah

Kašperské Hory ovládne o víkendu Jan Lucemburský

Novinky, Vratislav Konečný

Král Jan Lucemburský, který zrovna k Čechům moc neinklinoval, ovládne letošní slavnosti v Kašperských Horách. O víkendu čekají na návštěvníky různé atrakce, pátek patřil Janovu synovi Karlu IV.

Foto: archiv Kašperské Hory
Článek

Na Kašperkách se stále něco děje, hlavně na hradě, tam se s atrakcemi netrhnou dveře. A když je všude klid, objeví se Policie Modrava a je o vzůšo postaráno, dílo pak dokoná Anděl Páně. To jsou letmá připomenutí královského horního města a jeho okolí.

V sobotu se část náměstí v Kašperských Horách promění v dobové tržiště. Setkáte se s různými středověkými řemesly - kovářem, hrnčířem, písařem, přadlenou, tkalcem, mincířem, provazníkem, tesařem, košíkářem, svíčkařem, mastičkářkou, lazebníkem a dalšími.

Lucemburk a jeho zlato

Dobu Jana Lucemburského charakterizovalo rýžování zlata, Otava byla zlatonosnou řekou již za Keltů, hrad chránil stezku, kudy vzácný kov putoval, a zároveň střežil rýžoviště. Na chvíli se můžete vžít do role rýžovníků a při troše štěstí neodejdete s prázdnou.

Pro malé i větší diváky jsou připraveny tři pohádky v podání pouličního divadla.

Nebude chybět ani dobová hudba a dobové taneční vystoupení spojené s výukou tanců a šermířské vystoupení. Odpoledne se za kostelem sv. Mikuláše utkají udatní rytíři v turnaji, a nečestného rytíře možná čeká poprava. Po večerním ohňovém představení opustí král se svou družinou město.

Po celý den budou návštěvníky bavit královi šašci Jürgen a Francois.

Reklama

Výběr článků

Načítám