Hlavní obsah

Kašperské Hory oslaví 1000 let Zlaté stezky

Novinky, Zdeněk Kolář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu 27. a 28. srpna zve město Kašperské hory na Velký rytířský turnaj a kostýmovavý průvod na počest Karla IV. a oslavy výročí 1000 let Zlaté stezky.

Foto: Město Kašperské Hory

Upoutávka na oslavy 1 000 let Zlaté stezky na Kašperských Horách.

Článek

O posledním prázdninovém víkendu se návštěvníci můžou těšit na bohatý program za osobní účasti Karla IV. a jeho šaška, k vidění bude spousta šermířů, kejklířů, hudebníků i dobových řemeslníků.

Program startuje v sobotu v 10:00 na náměstí, které je nově zrekonstruované. Právě tam se při rekonstrukci v roce 2009 našel jeden z největších pokladů objevených v poslední době - celkem 3755 stříbrných mincí. O pokladu najdete více v tomto článku.

Co byla a co znamenala Zlatá stezka?

To velmi trefně napsal jihočeský radní František Štangl na stránkách www.zlatastezka.eu: "Jedna česká pohádka se jmenuje Sůl nad zlato. Pro české země, které vlastní zdroje soli neměly, byl obchod se solí zásadní záležitostí. A byla to právě Zlatá stezka, po níž se bílé zlato dostávalo do české kotliny. Je dobře, že si připomínáme milénium této obchodní cesty. Připomínáme si tím i další souvislosti česko německých vztahù, které se během staletí měnily, byly jsme si dobrými sousedy, v jiných dobách panovalo nepřátelství, v druhé polovině dvacátého století nás navíc dělila železná opona."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám