Hlavní obsah

Karvinští lékaři operovali jako první ve východní Evropě skoliózu s pomocí magnetické rostoucí tyče

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékaři karvinské Hornické nemocnice jako první ve východní Evropě operovali skoliózu páteře s použitím magnetické rostoucí tyče. Operace proběhla na konci ledna pod vedením primáře Davida Buzka. Pacientkou byla dvanáctiletá dívka se závažným onemocněním hrudní páteře.

Foto: Hornická nemocnice Karviná

Použití magnetické rostoucí tyče

Článek

Vzhledem k jejímu věku použili lékaři právě magnetickou rostoucí tyč. Definitivní ošetření skoliózy se provádí až ve vyšším věku. Podle primáře Davida Buzka se magnetická tyč nemusí operačně prodlužovat.

"V praxi to vypadá následovně - pacientka se každé 3 měsíce dostaví na ambulantní kontrolu, kde pomocí dalšího magnetického přístroje tyč prodloužíme o 5 až 6mm. Výkon trvá do 5 minut, je nebolestivý a probíhá ambulantně, což je samo o sobě pro dětského pacientka velkým přínosem. Nehledě na ekonomickou situaci v případě opakovaných operačních zákroků. U naší pacientky bude tento režim následovně asi 3 roky a poté bude provedena definitivní stabilizační operace. Bude tedy již jen jedna," vysvětlil primář.

Magnetická rostoucí tyč byla použita v karvinské Hornické nemocnici použita jako první v ČR a také ve východní Evropě. Prozatím se používá nejvíce v Anglii, Itálii a severských zemích. V USA, kde byla vyvinuta, ještě v klinické praxi není používána. Celkem bylo touto metodou odoperováno zhruba 300 pacientů.

Výběr článků

Načítám