Hlavní obsah

Karvinský Permoník exceloval v New Yorku, kde po třech letech obhájil zlato

Novinky, Milan Haluška

Když karvinský Pěvecký sbor Permoník vyjede na prestižní a světové festivaly, už asi málokdo by očekával i možnost, že nepůjde zrovna o zlaté umístění. Sbor totiž opět svým fanouškům dokázal, že je opět ten nejlepší a „své zlato“ si právoplatně zasloužil i tentokrát.

Foto: Pěvecký sbor Permoník

Permoník v New Yorku obhájil zlato

Článek

Sbor zlato získané před třemi lety do USA odletěl obhajovat ve středu 23. března - na jeho členy čekaly workshopy, výlety a samozřejmě i zpěv. Zpívalo se například v Českém centru v New Yorku nebo Liberty Science Centre.

Nejdůležitější část jejich cesty se ale odehrála v prestižní Carnegie Hall, a to v úterý 29. března. V rámci světového festivalu 2016 New York „Sounds of Spring“ International Music Festival zde Permoník odborné porotě složené z několika vokalistů představil svůj program.

„Dvacetiminutovým programem nazvaným Věřím v Homo sapiens jsme chtěli reagovat na aktuální situaci, která ve světě panuje, co se teroristických útoků týče. Řekli jsme si, že vážnou hudbu zkusíme podat jevištně trochu jinak a do celého programu vneseme nějakou ekumenickou myšlenku. Takže od staré mantry přes křesťanství, judaismus až po Jenkinse a jeho Adiemus. Členové sboru tedy museli zvládnout jak interpretaci jednotlivých skladeb, tak i jevištní projev,” uvedla sbormistryně Pěveckého sboru Permoník Eva Šeinerová.

Permoník si musel poradit s konkurencí, kterou byly dva orchestry z USA a jeden z Thajska. Vystoupení hodnotila šestičlenná porota, což je dvojnásobný stav oproti vystoupení Permoníku v Carnegie Hall před třemi lety, kde získal - jak jinak - než opět zlato.

Sbor kromě dvacetiminutového programu v Carnegie Hall ještě mimo soutěž představil ve svém podání světovou premiéru skladby s názvem Domovu blíž, kterou složil americký skladatel Jeremy Van Buskirk na slova českého básníka Norberta Čapka. Permoník se může pochlubit i dalšími úspěchy, v minulých letech šlo například o vystoupení v Jižní Koreji, Japonsku, USA, Velké Británii i Austrálii.

„Krásných míst, kde jsme vystupovali, bylo hodně, ale Carnegie Hall je velice prestižní záležitost, protože z Česka v posledních letech tam nikdo nevystupoval dvakrát, výjimkou není například ani Česká filharmonie. Carnegie Hall je stará budova, kde je špičková akustika, staří stavitelé ji uměli vytvořit. Byl jsem z vystoupení dojatý, protože slyšet a vidět takové nadšení děvčat i chlapců, kteří tam reprezentovali Karvinou, to je nádherné,” řekl prezident Permoníku Ivan Šeiner.

Sbor se ve čtvrtek 31. března vrátil v pořádku do Karviné k ZUŠ Bedřicha Smetany. Tady na jeho členy čekalo velké přivítání ze strany rodičů, kamarádů i známých.

Reklama

Výběr článků

Načítám