Hlavní obsah

Karviná reguluje hazard

Novinky, Pavel Jaňurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé klasických hracích přístrojů omezují reklamu, totéž město nyní chce po majitelích videoterminálů. Od ledna 2012 budou v Karviné nově povolena pouze konkrétní místa a vymezeny podmínky provozování hazardu.

Foto: Policie ČR

Výherní automat - ilustrační fotografie

Článek

Karviná připravuje vyhlášku, která bude regulovat počet a umístění heren na území města, a už nyní majitelé na žádost města výrazně omezují reklamu lákající do heren.

"Bez ohledu na přípravy nového loterijního zákona jsme oslovili všechny provozovatele hazardu a chceme po nich výrazné omezení reklamy na hazard – žádné poutače, žádné lákání hráčů na místech mimo herny nebo restaurace a bary, kde přístroje jsou. Deklaraci se závazky už podepsalo všech 25 majitelů klasických  hracích přístrojů a připojil se i jeden provozovatel videoterminálů. V létě budeme kontrolovat, zda to funguje. Připravujeme vyhlášku, která pak od ledna jasně vymezí místa pro hazard a podmínky, za kterých majitelé budou smět živnost provozovat včetně omezení propagace," řekl primátor Tomáš Hanzel s tím, že město určitě v budoucnu nebude povolovat nové herny a kdo ze stávajících provozovatelů podmínky města nesplní, nebude moci hernu provozovat.

"Hrací přístroje budou opatřeny cedulemi  s nápisem Hraješ-li, neriskuj vše. Majitelé heren zajistí důkladnější kontrolu věku hráčů a budou prostory heren monitorovat kamerami. Přístroje v restauracích budou pod dozorem personálu, do heren by neměli být vpuštěni opilí, agresivní nebo evidentně drogami ovlivnění lidé, ještě přísnější kontroly se zavázali majitelé heren dělat po půlnoci," přiblížil podmínky náměstek primátora Petr Bičej.

K dohodě s městem se připojil i jeden majitel videoterminálů. Jejich množství zatím město ovlivnit nemůže, neboť je povoluje ministerstvo financí. Rozsudek Ústavního soudu ve věci regulace hazardu v Chrastavě a úterní rozhodnutí sněmovny o větších pravomocech obcí ve směru regulace hazardu město uvítalo.

Karviná má z hazardu ročně něco přes 20 miliónů korun, peníze jdou do podpory kultury, sportu a sociální oblasti. Na území města je dnes u 25 majitelů celkem 343 výherních automatů a u 27 provozovatelů je přes 730 výherních loterijních terminálů. Jeden majitel VLT už deklaraci se závazky podepsal.

Reklama

Výběr článků

Načítám