Hlavní obsah

Karviná otevřela nově opravený Obecní dům Družba

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nově zrekonstruovaný Obecní dům Družba slavnostně otevřel ve středu 15. prosince primátor města Tomáš Hanzel. Na prohlídku objektu přišlo několik stovek lidí.

Foto: Milan Haluška

Obecní dům Družba

Článek

Město Karviná opravilo dříve velmi oblíbený kulturní stánek za celkem 110 miliónů korun, 40% by měla uhradit EU. Dům bude sloužit k pořádání plesů, tanečním a divadelním představením, koncertům či konferencím.

Prohlídka pro širokou veřejnost probíhala od 15 do 19 hodin. Za tuto dobu přišlo až několik stovek lidí, kteří měli možnost prohlédnout si šatny účinkujících, techniku, velký sál a kuchyňky.

Dům Družby postavila polská katolická obec ve Fryštátě a prakticky od vybudování to bylo jedno z nejoblíbenějších center kulturního a společenského života ve městě.

Krátce z historie domu Družba

Polská kongregace mládenců ve Fryštátě rozhodla v březnu 1917 postavit si vlastní Polský katolický dům. Už na první schůzi kongregace polské katolické mládeže začala peněžní sbírka – tehdy se sebralo 17 korun.

Ustavující schůze ke stavbě Polského katolického domu byla 29.12. 1927 v sále Svazu katolických žen v budově tehdejší Zemědělské banky v Hrnčířské ulici v Fryštátě. V zimě 1928 se materiál na stavbu začal svážet a  12. srpna 1928 byl položen základní kámen. Na podzim 1929 byl PKD otevřen.

Za druhé světové se jmenoval ,,Deutsches Heim“, hned po osvobození byl přejmenován na Stalinův dům a od roku 1947 byl sídlem okresního PZKO. 14.7. 1957 se stal vlastníkem domu Městský národní výbor v Karviné 1 (Fryštátě) a změnil název na Dům Přátelství-Przyjazń.

V letech 1969-70 se dočkal rekonstrukce, byl přistavěn zadní trakt s kavárnou. 5. září 1970 byl na Den horníků slavnostně otevřen a znovu přejmenován na Dům družby-Dom przyjaźni Dolu ČSA v Karviné. V majetku OKD zůstal i po uzavření v 90. letech a město jej získalo v roce 2009. Rekonstrukce vychází z podoby 70. let – je v retro stylu včetně vybavení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám