Hlavní obsah

Karviná je na zimu připravena

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uklízení chodníků, autobusových zastávek či komunikací od napadaného sněhu. To čeká přes zimu pracovníky karvinských Technických služeb. Přestože žádné vydatné sněžení podle meteorologů zatím nehrozí, ve městě jsou na příchod zimy připraveni.

Foto: Město Karviná
Článek

Celkem 80 km chodníků a 125 km silnic musí být uklizeno a zabezpečeno v časech od 4 do 24 hodin od ukončení spadu sněhu. Časy jsou stanoveny podle toho, zda jde o páteřní komunikaci (chodník) či ne. Technické služby mají navíc v zásobě 204 tun posypové soli.

Údržba je rozdělena podle pořadí důležitosti. Vždy se postupuje od centra města a páteřních hlavních komunikací, po nichž jezdí MHD a další veřejná doprava. Tam by mělo být uklizeno do 4 hodin a takových komunikací je ve městě zhruba 26 km. Osm hodin je doba pro úklid asi 42 km komunikací a zbytek je nutné uklidit do 24 hodin. Časy se posouvají v případě velké kalamity a trvalého sněžení.

„Ruční úklid zastávek, přechodů pro chodce, schodišť nebo vjezdů na parkoviště budou mít na starost lidé z technických služeb včetně lidí zaměstnaných na veřejně prospěšných pracech, ale město využije i dobrovolné veřejné služby,” informovala mluvčí města Šárka Swiderová.

Plán zimní údržby se stanovenými prioritami najdou občané na internetových stránkách Technických služeb i města.

Reklama

Výběr článků

Načítám