Hlavní obsah

Karlštejnské vinobraní navštíví rytíři v plné zbroji i císař s doprovodem

Novinky, Lukáš Kunst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Burčák, víno z Karlštejnských vinic, rytíři v plné zbroji, císař Karel IV. s císařovnou a celým téměř 300 členným doprovodem, akce pro děti a bohatý kulturní program po celý den. To vše na návštěvníky čeká již tento víkend 24. a 25. září na Karlštejně při tradičním Karlštejnském vinobraní.

Foto: Správa hradu

XV. Karlštejnské vinobraní

Článek

Největší kulturní akce roku - Karlštejnské vinobraní na hradě Karlštejně a v podhradí - se koná letos již po patnácté. A tak jako každý rok je připraven i letos bohatý program pro každého.

Začít můžete např. na prostranství za mostem u řeky Berounky, kde se odehraje královský rytířský turnaj. Rytíři na koních předvedou své dovednosti a budou bojovat i o přízeň dam. Pokračovat můžete obcí Karlštejn nahoru k hradu. Na náměstí vás čeká první pódium s bohatým programem. Hřiště u školy pak patří již tradičně dětem – první dětský cirkus potěší nejen ty nejmenší a navíc si děti mohou pod dozorem zkušených artistů vyzkoušet spoustu cirkusových kousků.

Na nádvoří hradu Karlštejn pak po celý den probíhá malý hudební festiválek. A průvodci hradu vás v hradních interiérech přivítají v historických kostýmech. Těch bude ostatně k vidění nepřeberné množství, neboť ve 13.30 hodin vychází od karlštejnských vinic historický průvod v čele s císařem Svaté říše římské a králem českým Karlem IV. Doprovodí ho jeho osobní garda, císařovna se svým fraucimorem, šlechtici, měšťané a dále bubeníci, hudebníci, tanečníci a další.

Ve 14.30 vchází císař za vyzvánění hradních zvonů do nádvoří svého hradu, aby pozdravil přítomné a pobavil se produkcí, kterou si pro něj jeho „poddaní“ připravili. Zazpívá i císařův dvorní zpěvák (Pavel Vítek).

Večer se můžete zapojit loučového průvodu, který vyústí na náměstí v ohňovou show. Vyplatí se vydržet až do večera, abyste si mohli užít také slavnostního osvětlení hradu Karlštejn.

Po celém Karlštejně se tak rozezní středověká hudba, halasné bubny, tančit budou svůdné tanečnice až z dalekého Orientu. Nebudou chybět ani živá zvířata, fakír, kejklíři, šermíři,  pouliční prodejci a spousta dobrého jídla a pití. Dostatečné zásoby jsou ale především burčáku, symbolu vinobraní.

Organizátoři slibují, že je objednáno i pěkné zářijové počasí, takže budou optimální podmínky pro víkendovou zábavu a podívanou.

Začínáme v sobotu 24. září od 10.00 a pokračujeme až do soumraku. Nestihnete-li se přijet podívat v sobotu, máte možnost ještě v neděli 25. září.

Karlštejnské vinobraní spolupořádají Karlštejnské kulturní sdružení, o. s., Státní hrad Karlštejn, Výzkumná stanice vinařská Karlštejn a městys Karlštejn.

Reklama

Výběr článků

Načítám