Hlavní obsah

Karlovarský kraj postupně zvelebuje domovy pro seniory

Novinky, Alena Lochmannová

Karlovarský kraj úspěšně pokračuje v rekonstrukci Domova pro seniory v Lázních Kynžvart a Domova pro seniory Skalka v Chebu.

Článek

V rámci stavebních úprav došlo nejenom k zateplení budov a výměně oken, ale modernizací prochází i vnitřní prostory. Klienti obou zařízení se tak mohou těšit na zbrusu nové pokoje.

V Domově pro seniory v Lázních Kynžvart se proměny dočká celkem 44 pokojů. Předpokládané náklady z rozpočtu Karlovarského kraje dosahují 10,3 miliónu korun. Investiční akce, která byla naplánována na roky 2013 až 2017, je realizována v 5 etapách.

„V rámci 1. a 2. etapy bylo doposud zmodernizováno 11 pokojů za 2,1 miliónu korun a nyní byl vybrán zhotovitel pro 3. etapu. Během ní bude zrekonstruováno dalších 15 pokojů. Ve výběrovém řízení na zhotovitele prací se nám podařilo plánovanou sumu 3,5 miliónu korun stlačit na konečnou cenu 2,9 miliónu korun. Do konce roku 2017 pak zbývá ještě v rámci připravované 4. a 5. etapy opravit 18 pokojů,” uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Miloslav Čermák.

Postupnou proměnou prochází i Domov pro seniory Skalka v Chebu. Karlovarský kraj uspěl v programu Ministerstva práce a sociálních věcí ČR (MPSV) a získal dotaci ve výši 31,5 miliónu korun na další modernizaci vnitřní části domova.

„Z této dotace bude financována první etapa projektu. Za celkovou částku 42 miliónů bude realizována rekonstrukce kuchyně a jejího zázemí a úpravy budou provedeny i ve druhém nadzemním podlaží. Karlovarský kraj se na realizaci bude podílet 10,5 milióny korun. Na přestavbu jsme již získali potřebné stavební povolení a nyní nás čeká vyhlášení veřejné zakázky. V případě hladkého průběhu zadávacího řízení by stavba mohla začít v říjnu tohoto roku,” upřesnil Čermák.

Karlovarský kraj žádal o dotaci v programu MPSV, který je zaměřen na rozvoj a obnovu materiálně technické základny sociálních služeb. Vzhledem k tomu, že vyhlašovaná výzva je kontinuální, bude se kraj i v příštích letech ucházet o další prostředky tak, aby celou investiční akci v plánovaném objemu 126 milionů korun mohl dokončit do konce roku 2019.

„V případě přidělení dotace bychom v roce 2016 zahájili v rámci 2. etapy rekonstrukci společných prostor bytového objektu. V roce 2017 bychom pak požádali o finance na závěrečnou 3. etapu, která by se týkala přestavby administrativní a lůžkové části budovy. Celkem by se jednalo o práce za dalších zhruba 84 miliónů korun. Pro domov je získání dotace z MPSV velmi dobrou zprávou, protože z poslední verze Integrovaného regionálního operačního programu, která byla odeslána ke schválení do Bruselu, vyplývá, že z tohoto programu nebude možné čerpat prostředky na rekonstrukce domovů pro seniory,” doplnil Čermák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám