Hlavní obsah

Karel Plocek potěšil hudbou rajhradské seniory

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé a návštěvníci domova pro seniory Akátový dům v Rajhradě měli ve čtvrtek 24. září možnost navštívit další zajímavou a poučnou akci. Přijel jim zahrát violista, hudební pedagog a vydavatel Karel Plocek.

Foto: Jiří Smutný

Karla Plocka uvedla vedoucí Akátového domu Bronislava Migotová

Článek

Hudebník je absolventem konzervatoře i JAMU a proslul coby sólový violista Brněnské filharmonie. Navíc v posledních deseti letech vydává vážnou hudbu. Hudební odpoledne v domově uvedl jako ohlédnutí za velikány naší hudby.

Hned na úvod se chopil violy a zahrál Largo z Dvořákovy Novosvětské, přičemž nezapomněl posluchačům prozradit, že Antonín Dvořák nebyl pouze varhaník, ale i violista. Záhy došlo i na poezii, když přednesl verše básníka Prokopa Nováka, bratrance skladatele Jana Nováka. Připomněl rovněž padesáté výročí úmrtí Alberta Schweitzera a zahrál ukázku z díla Johanna Sebastiana Bacha, protože ho měl slavný lékař rád.

Pohovořil i o Bedřichu Smetanovi a jeho těžkém osudu a připojil skladbu Proč bychom se netěšili z opery Prodaná nevěsta. Po ní následovala Píseň beze slov od skladatele, houslisty a pedagoga Ferdinanda Lauba.

Z hudebních nahrávek Karel Plocek pustil ukázku z díla Františka Vincence Kramáře, Pavla Vranického a dalších autorů, přičemž nikdy nezapomněl o těchto osobnostech krátce pohovořit a představit je posluchačům.

Vedení Akátového domu v čele s Bronislavou Migotovou se tak podařilo pro seniory zorganizovat další příjemné a poučné kulturní odpoledne. V tomto trendu hodlá i nadále pokračovat a návštěvníci se mohou již teď těšit na další akce s hudebním, literárním, historickým nebo cestopisným zaměřením.

Reklama

Výběr článků

Načítám