Hlavní obsah

Karel Gott natočil nové album, dostalo název podle písně Marka Ztraceného

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tucet písní na studiovém albu Ta pravá, novém díle Karla Gotta, vydá co nevidět Supraphon. Deska je mixem popové klasiky a standardů, které chtěl Gott natočit už dříve. Nechybí ani duet s Dashou, autorem titulní písně je zpívající skladatel Marek Ztracený.

Foto: Martin Kubica / Supraphon

Marek Ztracený a Karel Gott.

Článek

„Ta pravá může být žena, láska, píseň, chvíle, doba, nálada i deska... Dosaďte si to, co je pro vás momentálně to pravé,“ vzkázal Karel Gott posluchačům svého novinkového alba, které se objeví na hudebním trhu už začátkem června.

Nahrávky pro nové Gottovo album se tentokrát nerodily tak snadno. Vznikaly totiž dlouhých pět let.

„Začali jsme natáčet v roce 2013, ale pak po dvou letech přišel nečekaný a hodně velký zdravotní problém, kdy jsem musel nedobrovolně přerušit svou práci. Když jsem byl potom z nejhoršího venku, následovalo delší léčení a už jsem vlastně ani nepočítal s tím, že bych se k natáčení vrátil. Moc jsem totiž nevěřil tomu, že by to ještě vůbec bylo možné,” uvedl k tomu mnohonásobný vítěz ankety Zlatý slavík.

Přiznal, že se tím pak popravdě ani nezabýval. „Myšlenky jsem měl někde úplně jinde. Ale když jsem na tom byl zdravotně mnohem lépe, uspořádal jsem pár menších, v podstatě komorních vystoupení. Během nich jsem ke svému příjemnému překvapení zjistil, že to jde. A dokonce bezvadně! Vypravil jsem se tedy znovu do studia ORM a v natáčení pozvolna pokračoval. Přece jen mi moje nemoc přinesla další životní zkušenost, a to, že se v mých nových nahrávkách promítla radost z návratu,” doplnil zpěvák.

Mezi dvanácti skladbami našly své místo výrazné, nestárnoucí songy, jako jsou například You´ll Be In My Heart, Can´t Take My Eyes Off You, When I Need You či Hot Stuff. Českými texty je opatřili osvědčení autoři, jež s Karlem Gottem už v minulosti úspěšně spolupracovali. Patří k nim Eduard Krečmar, Zdeněk Borovec, Jaroslav Machek, Pavel Cmíral, Richard Bergman, Michael Prostějovský a Miloš Skalka.

Překvapením může být první spolupráce s písničkářkou Radůzou, která přebásnila písničku If Tomorrow Never Comes ze zpěvníku Gartha Brookse, velké hvězdy moderní americké country music.

Na albu je i jeden duet, k němuž Karel Gott poznamenal: „Dlouho jsem hledal píseň, kterou bych si zazpíval s Dashou, která s námi vystupuje už osmnáct let! Jako sboristka i jako sólistka. Podle mne je to jedna z vůbec nejpozoruhodnějších, nejmodernějších a současně nejstylovějších zpěvaček u nás."

Zmíněným duetem je píseň Somewhere Out There, kterou s věhlasným, dnes už bohužel zesnulým autorem filmové hudby Jamesem Hornerem, napsali hitmakeři Barry Mann a Cynthia Weil.

Marka Ztraceného nejprve neznal

Album, které vyjde v pátek 8. června 2018 na CD i v digitálních formátech MP3 a HI-RES, pojmenovala píseň Marka Ztraceného Ta pravá, ke které Gott poznamenal, že se s ním vlastně neznal.

„Viděl jsem sice v televizi jeho profil, kde mě zaujal, ale to bylo všechno. Poté se najednou sám ohlásil. Byla to doba, kdy jsem se zrovna vrátil z nemocnice, kde jsem strávil opravdu hodně času. Proto pak do té písně vložil slova ,štěstí se jenom na chvíli unavilo‘. Naštěstí pro mě. Ale hlavně co do stylu je to velice zajímavá píseň. A Marek mě touto písní dokázal dostat do takové hlasové polohy, do pro mne netypického způsobu interpretace. Jsem mu za to vděčný. Proto vůbec ne náhodou se toto album jmenuje Ta pravá,” uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám