Hlavní obsah

Kardinál Duka posvětil nový prapor rakovnických ostrostřelců

Novinky, Jana Elbelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U příležitosti oslav 500. výročí založení Sboru rakovnických ostrostřelců se v sobotu 17. května sešla stovka uniformovaných mužů a žen na hradě Křivoklát.

Foto: Jana Elbelová

Slavnostní nástup všech zúčastněných sborů.

Článek

Pozvání pořadatelského sboru přijaly sbory z Chomutova, Lokte, Senomat, Stříbra, Police nad Metují, Kroměříže a Brna, ale také Chorvaté a nemalá výprava ostrostřelců z Polska.

Oslavy byly zahájeny mší svatou, vedenou kardinálem Dominikem Dukou. Ten také na závěr posvětil nový prapor rakovnického sboru a pamětní stuhy. Po tomto aktu ostrostřelci vypálili na oslavu salvu z pušek i z děla. Setník rakovnického sboru Jan Mikeska pak slavnostně odekoroval prapory přítomných ostrostřeleckých sborů vyšívanými pamětními stuhami. Nesmělo chybět společné fotografování. 

Návštěvníci, které neodradilo deštivé počasí v odpoledních hodinách, mohli zhlédnout i ceremonii udělování pamětních medailí, dekorování střeleckého krále a předávání darů hostitelskému sboru. Dočkali se i střelby a zpěvu známé filmové písně Anton Špelec, ostrostřelec. Doprovodný program byl kvůli dešti přesunut do hradního sklepení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám