Hlavní obsah

Kaple sv. Václava po roce opět ožila

Novinky, Jiří Smutný

Holasovické hody jsou již dlouhá léta tradičně slaveny jako svatováclavské a konají se většinou poslední víkend v září. V neděli vrcholí hody mší u místní kapličky a odpoledne průvodem vesnicí. Letos celebroval mši P. Vojtěch Malina za asistence bratra Nauma Vraspíra (oba jsou z benediktinského opatství Rajhrad).

Foto: Jiří Smutný

Interiér kaple sv. Václava v Holasicích

Článek

Kdysi na místě kaple stávala dřevěná zvonice. V roce 1840 ji nahradila zděná kaplička, kterou postavil holasický stavitel Ondřej Duchoň. Byl v ní malý oltář s obrazem sv. Václava a soškou Panny Marie.

Roku 1848 bylo povoleno kapličku rozšířit a ještě téhož roku byla přestavěna. Novou kapli vysvětil rajhradský opat P. Viktor Schlossar. Od té doby je povoleno v kapli každý rok na sv. Václava sloužit mši.

V kapli jsou dva zvony. Umíráček z roku 1736 pochází zřejmě ještě z dřevěné zvonice. Druhý zvon je ozdobený reliéfy sv. Václava a sv. Ludmily a je z roku 1923. Sochy sv. Cyrila a sv. Metoděje po stranách oltáře přibyly jako dar v roce 1859. Od roku 1928 je v kapli nový oltářní obraz sv. Václava od akademického malíře Jana Kohlera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám