Hlavní obsah

Kaplani z Bulovky stáli u zrodu Asociace nemocničních kaplanů

Novinky, Martin Šalek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občanské sdružení Asociace nemocničních kaplanů bylo ustanoveno v Praze před čtyřmi dny. Do pětičlenného výboru, který asociaci řídí po tříleté funkční období, byli zvoleni hned dva kaplani z Nemocnice Na Bulovce – farářka Alena Procházková a jáhen Jaromír Odrobiňák.

Foto: Martin Šalek

Nemocnice Na Bulovce nezapomíná na to, že pacient je také lidská bytost, která má nějaký vnitřní život a žije v nějakých vztazích.

Článek

Alena Procházková, absolventka Husovy bohoslovecké fakulty UK v Praze, pracuje v Nemocnici Na Bulovce od roku 2010. „Důvodem mé angažovanosti v Asociaci nemocničních kaplanů je přesvědčení, že při vzniku tak důležité platformy i sebemenší pomoc je potřebná a je samozřejmým vyjádřením sounáležitosti s ostatními průkopníky této křehce se rozvíjející profese,“ tvrdí Procházková.

Asociace má za cíl podpořit vzdělání a osvětu a zabezpečit kvalitní profesionální duchovní a pastorační péči o nemocné, jejich blízké a zdravotnický personál.

Úkolem nemocničního kaplana je pečovat o pacienty a jejich příbuzné a pomáhat jim v nelehké situaci. Péče by se neměla omezit pouze na věřící pacienty, pomocnou ruku může kaplan podat každému, kdo o to projeví zájem. Kaplan by měl v sobě zahrnout dovednosti duchovního, psychologa i sociálního pracovníka, aniž by ovšem zasahoval do kompetencí farářů, psychologů nebo psychiatrů.

V Nemocnici Na Bulovce momentálně působí tři kaplani – Alena Procházková, Jolana Jaczenková a dochází sem v případě potřeby i Jaromír Odrobiňák. Všichni se shodují na jednom: „V nemocnici od nás mohou lidé očekávat hlavně otevřenost.“

Ředitel Nemocnice Na Bulovce Petr Zajíc k tomu dodává: „Nemocnice Na Bulovce poskytuje komplexní péči. Důraz je tu přirozeně kladen na léčbu nemoci, tedy na tělesné obtíže. Zároveň se ovšem nezapomíná na to, že pacient je také lidská bytost, která má nějaký vnitřní život a žije v nějakých vztazích.“

„Základem naší práce je spolupráce s lékaři a sestrami. Jde o týmový přístup, abychom věděli o situacích, kdy můžeme být užiteční, kdy můžeme pomoci. Toto se na Bulovce již daří,“ říká Jolana Jaczenková, zástupce římskokatolické církve.

Kaplani v Nemocnici Na Bulovce jsou samozřejmě pro všechny pacienty z celé nemocnice, nicméně jsou oddělení, kde se vyskytují častěji. „Jsou oddělení, kam chodím více, třeba interna, Centrum následné péče či radioterapie. Je to dáno především závažností a charakterem onemocnění,“ doplňuje farářka evangelické církve metodistické Alena Procházková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám