Hlavní obsah

Kanadští vozíčkáři opanovali curlingový šampionát v Praze

Novinky, Pavel Winkelbauer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Praze dnes skončilo mistrovství světa v curlingu vozíčkářů. Zlaté medaile zaslouženě získal smíšený reprezentační tým Kanady, který na šampionátu nenašel přemožitele. Druhé místo obsadili Skoti a bronz si vybojovali Norové. Čeští curleři skončili při své premiéře mezi světovou elitou poslední.

Foto: Pavel Winkelbauer

Finále MS v curlingu vozíčkářů. Na snímku skip Kanady Jim Armstrong a Aileen Nielsonová, kapitánka Skotů.

Článek

Kanaďané, kteří v Praze obhajovali zlato z předchozího šampionátu, od počátku turnaje potvrzovali pověst favorita.

Tým skipa Jima Armstronga kráčel do finále bez jediné porážky. Jako poslední se mu do cesty za zlatem postavili Skoti. Ti prokázali skvělou formu v semifinále, když v šesti endech smetli Nory 12:1.

Finálový duel mezi dvěma curlingovými mocnostmi tak sliboval napínavou podívanou. Drama se však nekonalo. Oba týmy zahájily hru opatrně a soustředily se na vyrážení kamenů soupeře. Už v závěru prvního endu však skotská skipka Aileen Nielson vyrobila hrubku, která přinesla Kanadě dvoubodové vedení.

Skoti se i přes nevydařený vstup do zápasu nehrnuli do ofenzivní hry. Jednoduchá hra jim sice přinesla proti přesněji hrajícímu soupeři  vyrovnání, ale od čtvrtého endu dominoval finálovému zápasu jediný tým – ten kanadský.

Hráči ze zámoří využívali každou chybu Skotů a trpělivě upevňovali své vedení. Vítězstvím 7:3 Kanaďané obhájili v Praze titul světových šampionů.

Současně se zápasem o zlato probíhal v curlingové hale boj o bronz. V něm na sebe narazily výběry Norska a Ruska. Seveřané rychle zapomněli na dopolední výprask od Skotů a rozehráli na ledě mistrovskou partii. Zejména Rune Lorentsen, skip Norského družstva, na ledě exceloval. Předvedl několik curlingových parádiček a dovedl svůj tým k zaslouženému vítězství v poměru 8:3.

Pro českou vozíčkářskou reprezentaci skončil světový šampionát smolně. Národní tým sice zaujal skvělým výkonem proti Kanadě a získal skalpy ambiciózních Číňanů i silných Norů, jenže to k slušnému umístění nestačilo.

Po základní části se Češi dělili se Švédy a Němci o osmou příčku. Stále si tak mohli zajistit účast na příštím mistrovství světa. Před rozhodujícími boji však přišli o skipa Radka Pokorného, který ulehl s horečkou. Když oslabený národní tým podlehl Švédům, klesl v konečném pořadí mistrovství světa na poslední příčku. O účast na příštím šampionátu se tak Češi musí poprat v kvalifikačním turnaji.

Výběr článků

Načítám