Hlavní obsah

Kampaň představila přírodní zahrady v nejrůznějších podobách

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední červnový den vyvrcholil druhý ročník osvětové kampaně Přírodní zahrada – příroda pod našimi okny. Během dvou měsíců se veřejnost ve Zlínském kraji seznámila prostřednictvím nejrůznějších aktivit s tím, co je to přírodní zahrada, jak má vypadat či kde ji hledat.

Foto: pro fotosoutěž MŠ Uherský Brod/archiv Lísky

Děti z mateřské školy v Uherském Brodě při budování záhonu.

Článek

V programu nechyběly semináře, přednášky nebo výukové programy. Zpestřením kampaně byla také Zahradní slavnost nebo soutěžní přehlídka fotografií Živá zahrada.

Kampaň připravilo sdružení Lísky ve spolupráci s Centrem Veronica Hostětín a dalšími organizacemi a školami s finanční podporou Zlínského kraje. Rozhodli se na základě skutečnosti, že v posledních letech zahrady nenápadně ustupují výstavbě a ze zahrad užitkových se postupně stávají zahrady okrasné nebo dokonce na mnohých místech se přemění jen na prázdné travnaté plochy. 

Přitom přírodní zahrada může mít mnoho podob. „Může být rozlehlá i malá, městská i na samotě, upravená i divoká, užitková či okrasná,“ poznamenala Karla Vincenecová s tím, že všechny zahrady však spojují tři důležité základní principy. V přírodních zahradách se nepoužívají umělá minerální hnojiva, nepoužívají se pesticidy ani jiné chemické postřiky a nepoužívá se rašelina k úpravě půdy.

„Dodržováním těchto tří zásad se tak chováme šetrně k životnímu prostředí, krajině, vodě, organismům i nám samotným,“ zdůraznila jedna z organizátorek kampaně Karla Vincenecová z ČSOP Veronica Hostětín.

Přírodní zahrady mají mít zakomponovány v sobě i další přírodní prvky, jako je například živý plot z divokých keřů, louka, divoký koutek, květiny a kvetoucí trvalky, kompost, místa pro zvířecí pomocníky (budky, úlky, dutiny) nebo zasazené listnaté stromy, ovocné keře apod. Zahradníci by v takových zahradách měli myslet i na mulčování, využívání dešťové vody nebo na pěstování zeleniny a bylinek.

Na to vše a mnohem víc poukazovala mimo jiné i Zahradní slavnost, která se konala první květnový den v Hostětíně. Na ní si děti i dospělí vyrobili například hmyzí domečky, ochutnali pomazánky z bylin a planých rostlin nebo bylinkové nápoje. Nechyběla ani exkurze přírodní zahradou nebo odborné poradenství.

Během dvou měsíců se konala také soutěžní přehlídka fotografií – Živá zahrada. Do Lísky během kampaně doputovalo hned několik fotografických ukázek dokládajících oživení zahrad a zahrádek. Nejčastějším tématem fotografií byly ptačí budky a hlavně jejich obyvatelé - sýkorky. „Objevovaly se také další prvky podporující život na zahradách, vyvýšené záhony, komposty či hmyzí hotely,“ doplnila koordinátorka soutěže Veronika Stočková z Lísky.

První místo si ze soutěže odnesla Mateřská škola z Uherského Brodu, Primátora Hájka 2030, kde se rozhodli postupně vybudovat zcela novu přírodní zahradu. První úspěchy už mají za sebou, na společně vybudovaném vyvýšeném záhonu mohly děti sledovat líhnutí motýlů. 

Na druhém místě se umístila Eva Vondrušková ze Základní školy Amálské z Kladna, která zaslala nádherné fotografie sýkorky a ptačí budky. Třetí místo pak po zásluze patří Michalovi Šulganovi za vytrvalou snahu o oživení zahrady a za nahlédnutí do ptačí budky, která patří jak jinak než zase sýkorkám. Výherci obdrželi drobné ceny se zahradní tematikou.

Reklama

Výběr článků

Načítám