Hlavní obsah

Kamery v Plzni byly ověšeny balónky

Novinky, Václav Rais

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňané byli během pátku 21. října odpoledne upozorněni, kde všude jejich kroky podléhají dohledu veřejných kamer. Ke každému sloupu s kamerou byl přivázán provázek s několika balónky a upozorněním, že právě zde jsou občané "sledováni".

Foto: Václav Rais

Kamera na Náměstí republiky

Článek

Jako podpis zanechali iniciátoři odkaz na facebookovou skupinu Proti VEŘEJNÉMU SLEDOVÁNÍ. Protest zaujal Jitku Štěpánovou (51) z Plzně. "Já si těch kamer ani nějak moc nevšímám, ale ty balonky jsou dobrý nápad, alespoň je město veselejší."

Rozšiřování kamer zůstává i nadále kontroverzním tématem. Policie zastává názor, že instalace kamer vede k vyššímu bezpečí občanů a umožňuje jim sledovat více míst najednou i bez jejich fyzické přítomnosti. Odpůrci poukazují na nejasné výsledky z hlediska efektivnosti a bojí se i zneužití ochrany osobních údajů. Tyto obavy jsou však podle policistů liché.

Ke dnešnímu dni je v Plzni umístěno 50 kamer, sledující zejména frekventované křižovatky. Do systému bylo zatím investováno přes 30 milionů korun. Město plánuje do kamerového systému nadále investovat a jejich síť rozšiřovat. To se dotkne především Bor, Skvrňan, Doubravky a Lochotína.

Nově také bude kamera před každou mateřskou i základní školou. Plzeňané sami mohou online sledovat například kameru umístěnou na Náměstí republiky nebo v plaveckém bazéně na Slovanech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám