Hlavní obsah

Kameny dávných cest: výstava obrazů Ivana Grubera v Galerii Goltzova tvrz

Novinky, Ladislav Málek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Goltzově tvrzi v Golčově Jeníkově zahájí 15. května výstavu obrazů Kameny dávných cest malíře Ivana Grubera, člena významné výtvarné skupiny 60. let Etapa.

Foto: Ladislav Málek

Ivan Gruber, Známé místo

Článek

Galerie Goltzova tvrz, ve spolupráci s pražskou Galerií Kodl, pořádá již 26. prodejní výstavu obrazů. Pod názvem Kameny dávných cest představí od 15. května tvorbu malíře Ivana Grubera.

V Goltzově tvrzi bude instalován průřez tvorbou, od  50. let až do konce 20. století. Vystaveno bude více než 120 děl. Současně s výstavou vznikla monografie autora, na které se podílel PhDr. Jiří Machalický.

Ivan Gruber (9. 7. 1929 v Turčianském Svätém Martinu - 11. 7. 2015 v Praze):

Výtvarný projev Ivana Grubera, v raných letech tvorby, souvisí s českou meziválečnou krajinomalbou, především s tvorbou Miloslava Holého, jeho profesora z pražské Akademie výtvarných umění, který uměl své motivy ztvárnit s vytříbeným citem pro barevné vztahy, pro vyjádření výstižnou zkratkou.

V krajinářské tvorbě ovšem navázal nejen na svého pedagoga, ale i třeba na Karla Holana. Svým jemným citem pro zachycení proměn přírody se přiblížil i Františku Kavánovi, s nímž sdílel smysl pro živé chvění, pro proměny ročních i denních dob, pro jemně a někdy i střídmě odstupňované barevné akordy.

Začátkem šedesátých let se stal se svými spolužáky Františkem Ronovským a Otakarem Synáčkem a některými dalšími osobnostmi (Josefem Klimešem, Jaroslavou Pešicovou, Františkem Štorkem...) členem tvůrčí skupiny Etapa, která patří vedle Šmidrů, Máje, UB 12 či Trasy k tomu nejlepšímu, co přineslo uvolnění po krajní kulturní nesvobodě trvající několik let po komunistickém převratu.

Gruberovy obrazy z počátku šedesátých let patří k tomu nejoriginálnějšímu a také pro svou dobu nejtypičtějšímu, co vůbec kdy vytvořil. I figurální malba změnila svůj ráz, i když ne tak výrazně jako krajina. Jde ovšem o celkovou stylovou jednotu, jak to dokládají mnohé kompozice s náměty ženských postav, v nichž autor dokonale zvládl stavbu objemů a tvarů, jejich zasazení do prostoru i pohyb, který působí přirozeně a zároveň navazuje nejen na meziválečnou progresivní malbu, ale i na daleko starší principy (barokně působící natočení figur). Dosáhl v nich výrazné modelace citlivým odstupňováním barevných tónů i vymezením tvarů ostrými a pevnými konturami. (Z textu PhDr. Jiřího Machalického - Ivan Gruber Kameny dávných cest)

Výstava v Galerii Goltzova tvrz bude otevřena denně od 15. května do 6. července od 10 do 16 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám