Hlavní obsah

Kajínek si šel opět sednout. Tentokrát do hlediště a smál se sám sobě

Novinky, Lena Ondráčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divadlo Zaseto uvedlo v neděli 19. listopadu v pražské Malostranské besedě premiéru divadelní komedie Kajínek. Výbuchy smíchu a občasným komentářem kontroval vtipy herců také samotný omilostněný bývalý vězeň Jiří Kajínek.

Foto: Lena Ondráčková

Jiří Kajínek v Malostranské besedě

Článek

Šok pro diváky i pro tvůrce představení 

„Nám bylo divný, že celé představení natáčí TV Prima. Pak se to ale rozjelo. Lidi se bavili a smáli se na celé kolo. Jeden hlas byl však silnější. Pak občas ten hlas utrousil sem tam nějakou poznámku jako např.: Tak tohle se Kláře líbit nebude, nebo když jsem vysvětloval v roli Kajínka, co se stalo v serpentinách v roce 1993 v Plzni – ozvalo se No, tak nato jsem teda zvědavej... atd.,” uvedl scénárista Martin Procházka.

„Na konci představení jsem se dozvěděl, že přijel pan Kajínek a byl jsem zralej na obklad,” dodal Martin Procházka. „Říkal jsem si, jestli jsem to vlastně nějak nepřehnal, když jsem to psal. Mám dost pokroucený myšlení, který svádí až k brutálnímu humoru. Je s podivem, že jsem napsal scénář v téhle podobě. Ale hořely mi u toho brzdy.“  

Jiří Kajínek mezi diváky 

Jiří Kajínek se o představení dozvěděl z novin: „Bylo to lepší, než jsem čekal. Fakt jsem se nasmál, nadsázka perfektní,” popsal pak nadšeně.

Autor scénáře, ale mimo jiné i představitel hlavní role Martin Procházka, dostal také otázku, proč neobsadil do hlavní role samotného Jiřího Kajínka. „To už by nebylo tak vtipný,” kontroval. „Naše postavy se stejně nebo podobně jmenují, ale jednají zcela divadelně. I když kauzu Kajínek jsem si prostudoval...” uvedl. „Myslím, že Jirka a každý, kdo zná podrobně celou kauzu, najde plno drobností, které tvoří ucelený řetězec, který se přímo vztahuje k případu.”

Divadelní sitcom 

Divadlo Zaseto uvedlo zcela nový žánr právě ve své komedii Kajínek. Jedná se o tzv. „divadelní sitcom”, či sitcom přenesený na divadelní prkna. Sitcom, který reaguje na současný fenomén Kajínek. Ve své podstatě tvoří humor nikoliv z Jiřího Kajínka, ale ze samotného „fenoménu“ kolem něj. 

Ve své aktuální hře se Divadlo Zaseto glosami trefuje do současného dění v českém rybníčku. I přesto, že jde ve hře o fiktivní výklad propuštění nejznámějšího českého vězně na základě prezidentské milosti, poukazuje představení také na absurdnost situací v Kajínkově kauze.  

Vykonstruovaná představa i lidé 

Jde zcela o vykonstruovanou představu Divadla Zaseto, neřeší se zde vina a trest nebo okolnosti, které vedly ke Kajínkově uvěznění a propuštění. I tak divák ocení narážky na policejní složky, soudní aparát, vězeňskou službu či některé představitele politické scény a především na fenomén propuštěného vězně Kajínka.  

Hra nikterak nezaujímá žádný hodnotící postoj. Autor scénáře Martin Procházka si pouze propůjčil známé postavy z českého aktuálního dění v době, kdy mu zbyly policejní uniformy z právě produkovaného filmu. Scénář vznikal v době, kdy Jiří Kajínek byl ještě za mřížemi a o jeho propuštění se ještě ani nešeptalo.  

Představení v Malostranské besedě do konce roku uvidí diváci jen tři. Tedy: 26. 11., 11. 12. a 17. 12. 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám