Hlavní obsah

Kadaňští strážníci navštěvují během velkých mrazů bezdomovce dvakrát denně

Novinky, Václav Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V silných mrazech se strážníci v Kadani zastaví u lidí bez domova dvakrát denně a jsou připraveni jim pomoci. Pomocnou ruku jim ale nabídli již před letošní zimou.

Foto: Václav Vlasák

Ředitel městské policie Jindřich Drozd při rozhovoru s obyvateli jednoho tábořiště.

Článek

I do královské Kadaně dorazily silné mrazy, kdy se teploměr pohybuje kolem 15 stupňů pod nulou, místy i níže. Pro lidi bez domova to je těžká situace. Zatím však všichni bezdomovci, které městská policie eviduje, vše zvládají dobře. Potvrdil nám to její ředitel Jindřich Drozd. „Strážníci se do jejich tábořišť podívají dvakrát denně a jsou jim v případě potřeby připraveni pomoci,“ řekl.

V pátek 3. února jsme se do jednoho z trvalých tábořišť, které v okolí Kadaně najdete, spolu s ním podívali. „Zatím je to v pohodě,“ ujišťovali na adresu tuhých mrazům dva muži, které jsme na místě zastihli. O větší publicitu ale moc nestáli.

Jak nám ředitel městské policie upřesnil, v okolí města jsou tři trvalejší tábořiště. V jednom případě bydlí lidé ve stanu, v dalších dvou si postavili přístřešky. Většina z nich takto netráví zimu poprvé, a tak se na ni dokázali dobře připravit. Strážníci proto dosud nezaznamenali žádné problémy spojené s mrazy. „Někteří mají i mobilní telefony, takže se na nás mohou kdykoliv obrátit s prosbou o pomoc. Když bude nejhůř, jsem schopni je dopravit do azylového domu, aby tam mohli v teple přespat,“ ujistil ředitel městské policie.

Větší vrásky na čele mu ale dělají bezdomovci, kteří nemají stálé tábořiště a přespávají v kontejnerech na sběr papíru nebo jen na lavičkách v parku. Často se zahřívají jen alkoholem. „Těm je těžko pomoci. Každý den spí jinde, kde, to nám pochopitelně neřeknou,“ konstatoval Drozd. Jde o čtyři muže. V současné době žije v Kadani celkem 19 lidí bez přístřeší. Z toho čtyři našli v současných mrazech přechodné přístřeší v bytě u svého známého.

Na bezdomovce však městská policie nezačala myslet až s příchodem velkých mrazů. Pomocnou ruku jim na strážnici nabídli, jako každý rok, již před začátek letošní zimy. „Poskytli jsme jim informace o možnosti využít azylový dům v Klášterci nad Ohří, jaké jsou tam podmínky a ceny,“ řekl k jejich misi ředitel městské policie.

Strážníci také zjišťovali, odkud lidé bez domova jsou, kdo z nich pobírá sociální dávky a kdo je úplně bez prostředků. V těchto případech jim poradili obrátit se na odbor sociálních věcí se žádostí o podporu. Ta by jim mohla pomoci získat trvalé přístřeší. A že to jde, o tom svědčí poslední případ. „Jednomu z bezdomovců, který pobírá invalidní důchod, se nám podařilo zajistit ve spolupráci s městem trvalé ubytování v Prunéřově,“ dodal na závěr Jindřich Drozd.

Reklama

Výběr článků

Načítám