Hlavní obsah

K nehodě na vodě vzlétl i vrtulník, na vině byl opět alkohol

Novinky, Adéla Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vodní záchranáři opakovaně upozorňují na neblahý dopad požívání alkoholu u vodních ploch. V neděli se opět potvrdilo, že alkohol na vodu zkrátka nepatří. V ohrožení života bylo tentokrát i nezletilé dítě.

Foto: Archiv VZS ČČK

Ilustrační foto: Záchrana osob z vodní hladiny pomocí vrtulníku

Článek

V neděli 10. srpna v 18:38 přijala hlídka Vodní záchranné služby (VZS ČČK) na přehradě Hracholusky tísňové volání, že se v oblasti koupaliště Radost převrátila loďka a topí se dvě děti.

Na místo okamžitě vyjela posádka Vodní záchranné služby z kempu Keramika, jednotka Hasičského záchranného sboru (HZS) Nýřany se člunem, zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje (ZZS PK) a vrtulník Letecké záchranné služby (LZS).

Vodní záchranáři byli na místě první

Na místě byla posádka vodních záchranářů jako první a provedla technický zásah. Při prvotním prohledání převráceného plavidla se potvrdila přítomnost jednoho dítěte ve věku pěti let, dospělého muže a ženy a jejich psa. Otec pod vlivem alkoholu údajně převrátil loďku záměrně, ale po převrácení utrpěl tržnou ránu na hlavě, matka několik odřenin, dítě v plovací vestě bylo bez zranění. Matka ani otec neměli plovací vestu.

Na základě zjištěných informací byl z místa události posádkou vodních záchranářů odvolán vrtulník LZS signálem "NO". Oba zranění rodiče byli na místě ošetřeni a na základě jejich odmítnutí odborného ošetření oběma byla odvolána i posádka ZZS PK.

Vodní záchranáři evidují přes 500 zásahů

Na vině byl při této události opět alkohol. Tímto nezodpovědným jednáním tak byl zalarmován celý Integrovaný záchranný systém.

V současné chvíli mají vodní záchranáři na Hracholuské přehradě na svém kontě přes 53 zásahů. V celé republice jich však Vodní záchranná služba eviduje přes 500.

Alkohol k vodě nepatří

V letošní sezoně se hromadí počty zásahů vodních záchranářů ke stavům spojeným s požitím nadměrného množství alkoholu, případně kolapsovým stavům způsobených horkým počasím.

Vodní záchranná služba varuje před požíváním alkoholu v blízkosti vodních ploch. Nezřídka totiž takto posilnění jedinci ztrácí kontrolu nad svým jednáním a vyráží na vodní hladinu, což s sebou přináší nejen vyšší riziko úrazů, ale i tonutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám