Hlavní obsah

K lékaři i na nákupy. Obyvatelé Bílovce jsou nadšeni z nově zřízeného Senior taxi dotovaného městem

Novinky, Lenka Gulašiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V průběhu tří týdnů, co je v Bílovci k dispozici Senior taxi, využily tuto možnost už více než dvě desítky občanů. Ti díky službě, na kterou město pro letošní rok vyčlenilo 200 tisíc korun, ujeli už 400 kilometrů zejména po Bílovci a cestovali také do okolních měst včetně Ostravy.

Foto: Jiří Velký

Klienti Senior taxi v Bílovci jsou z nové služby nadšeni.

Článek

„Zavedením Senior taxi od 1. ledna 2018 jsme reagovali na dlouhodobý požadavek občanů, zejména imobilních seniorů. Ti si díky tomu nyní mohou zajet například k lékaři, vyřídit si pochůzky po úřadech nebo nákupy. Mysleli jsme přitom i na seniory v místních částech, například ve Lhotce a ve Výškovicích, kde v současné době není k dispozici prodejna potravin,“ konstatoval starosta města Pavel Mrva.

„Občané mohou Senior taxi využívat do rozsahu 25 kilometrů za symbolický poplatek 20 korun. Na delších trasách pak zaplatí 12 korun za každý kilometr nad tuto hranici," upřesnil a dodal, že první reakce obyvatel města jsou velmi pozitivní.

„Lidé jsou za odvoz nesmírně vděčni," svěřil se se svými postřehy provozovatel Senior taxi v Bílovci Radek Švábek, který tuto službu zajišťuje i pro další města v okrese Nový Jičín. „Klienty z Bílovce jsem vezl zejména k lékaři, ať už ve městě, nebo v Novém Jičíně či ostravské fakultní nemocnici, jeli jsme i do lázní v Klimkovicích nebo na nákupy. Například paní ze Lhotky byla nesmírně šťastná, že si může v supermarketu nakoupit sama všechno, co potřebuje. Popisovala mi, jak pro ni bylo těžké dojíždět na nákupy autobusem, navíc ještě s přestupem v Lubojatech."

Jiné dvě klientky využily Senior taxi k návštěvě svých přátel v domově pro seniory v Bílovci. „Díky tomu jsme s kamarádkou mohly osobně popřát do nového roku naší přítelkyni," říká Alena Bubeníčková z Bílovce, která je po operaci odkázána na berle a delší chůze je pro ni v danou chvíli v podstatě nemožná.

„Jsem za tuto službu městu velmi vděčna, moc si přeju, aby v Bílovci zůstala natrvalo. Jako aktivní důchodkyně mám diář plný naplánovaných akcí. Na besedu do městské knihovny, která je kousek od mého bytu, dojdu i sama, ale jakékoliv další aktivity by pro mne byly naprosto nerealizovatelné. Senior taxi jsem využila také na dopravu do lázní v Klimkovicích. A řeknu vám, tak laskavého člověka, jako je pan přepravce Švábek, jeden hned tak nepotká," pochvaluje si Alena Bubeníčková.

Službu už využila také Jiřina Horká. „Potřebovala jsem zavézt k zubaři a k lékaři, oba jsou v Bílovci, ale i tak je pro mne problém se k nim dostat. Mám ochotné děti i vnuky, ale pracují, je pro ně těžké vyřídit si pokaždé volno, aby mě mohli zavézt všude tam, kam potřebuji. Teď se cítím samostatněji. Pro jistotu jsem na tuto možnost upozornila i kamarádky," dodala sedmasedmdesátiletá paní.

Senior taxi je určeno občanům starším 65 let nebo osobám s platným průkazem ZTP. Každý klient má nárok na osm jízd v měsíci. Dopravce spolu se zajištěním dopravy poskytuje klientům i další bezplatné služby, kromě jiného přepravu blízkých osob, poskytnutí invalidního vozíku nebo doprovod a asistenci při vyřizování běžných záležitostí.

„Po čtvrtletní analýze zjistíme, zda počáteční nastavení této služby funguje, nebo bude vyžadovat úpravu. V každém případě chceme, aby Senior taxi v Bílovci zůstalo i v dalších letech," doplnil starosta města Pavel Mrva.        

Výběr článků

Načítám