Hlavní obsah

Judista Michal Horák kvůli olympiádě přestoupil do nejvyšší váhové kategorie

Novinky, Jana Horáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Michal Horák patří mezi nejlepší české judisty a již několik let reprezentuje svoji zemi na světové úrovni. Je držitelem několika titulů Mistra ČR a jako jediný Čech dokázal vyhrát turnaj Grand Prix. Dále získal na GP stříbro a na mistrovství světa byl dvakrát devátý. Je členem týmu USK Praha.

Foto: Alice Bochňáková

Michal Horák

Článek

„Můj nápad to nebyl, ale nelituji svého rozhodnutí,” řekl pražský judista, který neváhal se kvůli olympijským Hrám 2016 změnit a přestoupit do nejvyšší možné váhové kategorie v judu. „Nejtěžší bylo přesvědčit trenéra, že se jedná opravdu o reálnou šanci se takto dostat na olympiádu,” vzpomíná Horák.

Horák musel nabrat minimálně 20 kg tělesné hmotnosti, aby mohl konkurovat v absolutní soutěži. S novým "těžším" tělem může závodit v kategorii +100 kg, kde konkurence není tak silná a je zde snazší cesta se nominovat na zápas pod olympijskými kruhy. Jeho "kilogramová" proměna začala v listopadu 2014 a k prvnímu utkání v nové váze nastoupil v dubnu 2015.

„Kategorie do 90 kg mi nevyhovovala. Mé výsledky nebyly stabilní a já se nejvíce trápil se shazováním, abych se vůbec vešel do váhy. Na soustředěních mi vyhovovali spíše těžší soupeři a já se naučil prát po svém,” vysvětluje Michal. Těžší judisté jsou pomalejší a to stylu Michala Horáka sedělo více. 

Do váhy 90 kg musel shazovat i více než 7 kg, což bylo na hranici jeho možností. „Už to nešlo a já musel jít nahoru. Byl jsem tedy sice váhově výše už delší dobu, ale i tak chtělo hodně věcí na mém těle změnit a nabrat ještě více.”

Zprvu chtěl Horák přestoupit jen o jednu váhu výše, avšak ve váze do 100 kg vévodí král světových judistů Lukáš Krpálek. Proto nezbývalo nic jiného, než jít ještě o jednu kategorii výše - tedy do absolutní váhy bez limitu, kde jsou pro Horáka větší šance.

Tréninky v kimonu zůstaly po celou dobu proměny stejné, avšak rapidně se změnila fyzická příprava v posilovně. „Začal jsem chodit k Pavlovi Provázkovi a ten se mi začal věnovat osobně, což mi pomohlo asi ze všeho nejvíce,” chválí si judista svého trenéra.

V té době začal Michalovu kariéru podporovat Survival Team a mohl začít využívat komponenty profesionální fitnes výživy. „Každá podpora je velmi důležitá a já jsem nesmírně vděčný za vše, co mi sponzoři umožnili.”

Nabrat 20 kg tělesné hmotnosti nebylo lehké. „Trenéři si museli zvyknout, že jsem ještě o něco pomalejší, než jsem kdysi býval. Kompletně jsem změnil šatník, kimona a dokonce uvažuji i o větším automobilu,” žertuje Horák nad svou Škoda Fabií.

Už rok Michal Horák závodí s novým tělem v kategorii +100 kg. Za tu dobu stihl vybojovat ve světě úctyhodných 388 bodů a je na 43. místě v žebříčku nejlepších judistů světa.

„Aktuálně jsem na posledním postupovém místě na olympiádu, což je pro mě nádherné. Ale těsně za mnou jsou judisté z Austrálie a Ameriky, kteří letos ještě získají velký počet bodů na svých kontinentálních mistrovstvích. Musím ještě zabrat.”

Michalova cesta na olympijské tatami je stále otevřená a kvalifikace se uzavírá v květnu 2016. Více informací o stávající přípravě Horáka naleznete na jeho FB stránkách: Michal Horák & Judo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám