Hlavní obsah

Judista Horák si v Paříži zřejmě zavřel cestu na olympijské hry

Novinky, Jana Horáková

Český reprezentant Michal Horák bojoval v neděli na francouzském tatami při velmi prestižní soutěži Grand Slamu. Jeho snem bylo přivést domů tolik vytoužené body do olympijské kvalifikace, ale místo toho musel čelit velkému zklamání. Turnaj mu nevyšel a po 1. kole ho rozhodčí ze soutěže vyřadili.

Foto: Alice Bochňáková

Michal Horák

Článek

Grand Slam v Paříži nabídl všem judistům světa získat kvalifikační body na olympijské hry. Své body za vyhrané zápasy si chtěl přivést i Michal Horák, který startovat ve váze +100 kg.

Los mu v Paříži přiřadil předkolo a tak jako jeden z mála musel absolvovat první kolo. „Nemám předkola rád. Znamená to jít jako jeden z prvních na žíněnku a pak se dlouho čeká na další zápas. Jsou to dlouhé prodlevy a také to bývá zápas, který není bodovaný,” komentoval svůj los Horák.

Horák nastoupil proti domácímu závodníkovi Thorelu Matthiea. Ve Francii je judo velmi populární a tak podpora hlediště byla zjevná. „Atmosféra v Paříži je pokaždé velkolepá. Když jsem nastupoval na tatami, bylo hodně slyšet, jak publikum fandí svému domácímu. Při zápase se soustředím jen a jen na soupeře, takže to spíše nevmímám. Až když je zápas přerušen, tak poté teprve poslouchám rady trenéra a přitom občas něco z hlediště zaslechnu. Největší českou fandící podporou v hale je judista Jaromír Ježek a Lukáš Krpálek - ti jsou vždy hodně slyšet,” řekl Michal při vzpomínce na zápas.

Michal Horák bohužel v Paříži prohrál zápas a po inkasování třech trestů za pasivitu byl rozhodčím vyřazen ze zápasu. Mnozí se shodli, že jednání rozhodčího v daný moment bylo velmi přísné, až to hraničilo s nadržováním.

„Všimnul jsem si, že rozhodčí trochu přilepšili domácímu závodníkovi, ale to nijak neomlouvá můj výkon. Nepředvedl jsem téměř žádnou techniku správně a tak jsem prohrál. Byl to můj první závodní start po dlouhé pauze a trochu se to projevilo. Byl jsem si jistý v úchopu a věděl jsem, že nespadnu. Ale nemohl jsem najít žádný prostor pro svojí techniku, kterou bych soupeře mohl ohrozit a bodovat... Počítal jsem s tím, že v zápase dostanu jeden nebo dva tresty, ale dostal jsem čtyři a tím pro mě zápas předčasně skončil,” vysvětloval svou nešťastnou prohru Horák.

Tímto výkonem v Paříži si Horák oddálil šanci dostat se na olympijské hry. „Reálná šance ještě je, ale už hodně vzdálená. Dostala se přede mě spousta závodníků ve světovém žebříčku a já potřebuji hodně zabodovat na nějakém z dalších turnajů.”

Aktuálně se Horák zúčastní ve Francii navazujícího soustředění a jeho další start bude příští neděli na European open v Oberwartu v Rakousku. „Jedná se o málo bodované soutěže, a tak i když bych na nich uspěl, tak nevím, zda by to stačilo na nominaci.” Olympijská kvalifikace se uzavírá koncem května a tak Horák neztrácí naději.

Více informací naleznete na Facebooku: Michal Horák & JUDO

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám