Hlavní obsah

Jubilejní jarmek zažije obnovenou tradiční mikulášskou pochůzku

Novinky, Lenka Zvonková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke dvacátému Valašskému mikulášskému jarmeku se podařilo obnovit tradici mikulášské skupiny ve složení, v jakém chodívala na Valašsku za dob našich předků. Návštěvníci se tak setkají nejen s Mikulášem, anděly a čerty, ale také s Turkem, františkánem, židem, smrtkami a laufry.

Foto: Lenka Zvonková

Obchůzka mikulášské družiny na Valašském mikulášském jarmeku

Článek

K valašskoklobouckým mikulášským skupinám se navíc připojí i čerti z Nedašova a Lidečka, takže se jich bude jarmekem prohánět více než padesátka. Mikulášská obchůzka doplní hlavní jarmekový program v sobotu 3. prosince.

„Díky zájmu mladých lidí, studentů gymnázia a obchodní akademie, se nám podaří pro letošní jarmek vypravit skutečně kompletní mikulášskou skupinu, jak vypadala před mnoha lety. Budou ji tvořit nejen tradiční masky Mikuláše, anděla a čertů, ale také postav, které jsou typické pro moravsko-slovenské pomezí a obzvláště náš kraj,“ uvedla členka organizačního výboru jarmeku Pavlína Kolínková.

Například postava Turka je specifická, protože má ruce až po lokty nabarvené načerveno na znamení, že se kdysi při nájezdech Turci koupali v klobucké krvi. Františkán ve své dlouhé hnědé kutně zase symbolizuje pokoru a žehná kolemjdoucím.

„Známá je i pentlemi ozdobená postava laufra, neboli „skakúna“, která v průvodu chodívala mezi prvními a ohlašovala příchod Mikuláše. A po několika letech budou moci lidé znovu potkat i historické masky smrtek,“ doplnila s tím, že pro tradiční mikulášskou skupinu poskytl masky archiv Kosenky. Ve stejném složení se družina představí i o týden později ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm.

Dominantní figurou mikulášského průvodu jarmekem bude bezesporu svatý Mikuláš, který bude mít pro děti připravenou drobnou nadílku. Náměstím i jeho blízkým okolím se pak bude pohybovat hned několik družin čertů, které se budou na první pohled odlišovat svými maskami.

„Valašskokloboučtí čerti jsou chundelatí, čerti z Nedašova zase upoutají svými slaměnými suknicemi a jalovci v rukou. Čertovská skupina z Lidečka pak bude oděna do beraních kůží,“ prozradila k typickým rysům skupin Pavlína Kolínková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám