Hlavní obsah

Jubilejní 20. ročník turistického pochodu Hledání Stromoucha nabídl řadu překvapení

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sbor pro záchranu hradu Lanšperka připravil na sobotu 7. března již 20. ročník jarního pochodu spojeného s hledáním tradičního skřítka Stromoucha, který je bájným ochráncem hradu Lanšperka.

Foto: Stanislava Dvořáková

Kudy, kam, kde ten Stromouch úkryt má?

Článek

Lanšperk byl původně královský hrad a typově patří k bezvěžovým hradům s tzv. plášťovou zdí. Vznikl ve 2. třetině 13. století za vlády Přemysla Otakara II. jako správní centrum nově osídlovaného podhorského kraje. Svůj význam ztratil v 16. století, kdy byla správa přesunuta do Lanškrouna, od 17. století je uváděn již jako pustý.

Lanšperk leží v malebné krajině Podorlicka a je křižovatkou turistických tras a je také napojen na síť desítek kilometrů cyklostezek, vedoucích do Ústí nad Orlicí, Chocně, Letohradu a České Třebové.

Hradní zřícenina je celoročně volně přístupná a je oblíbeným cílem výletníků. Z přistavěné plošiny je nádherný výhled do údolí řeky Tiché Orlice, na hřeben Orlických hor i jejich zvlněné podhůří.

Vlastníkem hradu je v současné době obec Dolní Dobrouč. O záchranu hradu a jeho důstojné a účelné využití se snaží občanské sdružení Sbor pro záchranu hradu Lanšperka. Za tímto účelem je pořádána řada akcí, kdy prvnímu jarnímu pochodu byla přisouzena postavička z Pohádek lanšperského hradu od autorů Radima Duška, Libora Kubišty a Petra Žitného, a to lesní skřítek Stromouch, který chrání les a bydlí na hradě. I jeho podoba je dílem ilustrátorky této knihy Stanislavy Pecháčkové.

Akce březnového pochodu s pohádkovým námětem získala velkou oblibu, a tak letošní rok se stal oslavou 20. výročí konání s přítomností 267 účastníků.

Nejoblíbenější vycházkovou trasu 10 km absolvovalo 107 rodinných příslušníků včetně čtyřnohých mazlíčků, kdy nejmladší účastnicí se stala půlroční holčička, na 15 km s prohlídkou historických památek se vydalo 85 zájemců a na trasy se zápisem zdolaných kilometrů do pochodového deníčku na 25 km 21 sportovců, na 35 km 6 vytrvalců a 50 km 9 borců.

Překvapením od pořadatelů Libora a Marie Kubištových a Evy Biedermanové pak bylo vytyčení nové jubilejní trasy o délce 20 km. 39 účastníkům se tak naskytla možnost užít si jeden z nejkrásnějších výletů do okolí, který vede přes Lanšperk k areálu Horákovy kaple, kde dalším překvapením byla výstava z historie pochodů a venkovní pozdrav v podobě rozkvetlých bledulí.

Příjemným překvapením tentokrát pro pořadatele bylo oznámení, že si oslavu 20. výročí Hledání Stromoucha spojila rodina s oslavou 80. výročí narozenin maminky, na kterou přijela i dcera z Ameriky.

I když sluníčko téměř nevykouklo z tmavých mraků, všichni účastníci byli s výletem spokojeni. A to je ještě čekala pohodová atmosféra společné besedy, účastnické listy, turistické vizitky, zelená klíčenka se Stromouchem, tradiční perníček s otiskem postavičky Stromoucha a především pozvání na akci Lanšperským panstvím, která se uskuteční 27. června a její součástí bude tříkilometrová trasa pro děti, 12, 20 a 40 km pro turisty a cykloorientační soutěž.

Reklama

Výběr článků

Načítám