Hlavní obsah

Joyful Noise v Brně už počtvrté - letos konečně i s božskou Laurou Kjaergaardovou

Novinky, Glena Rauerová

Už čtvrtým rokem měli amatérští zpěváci z celé republiky příležitost si zazpívat na gospelovém víkendu Joyful Noise. Na předchozích ročnících je vedl skvělý Claes Wegener, energický Lukáš Prchal a inspirativní Alice Bauer. Akce už tradičně proběhla v hale Industra 19.–21. října.

Foto: Jan Janeček

Joyful Noise 2018 - atmosféra závěrečného koncertu

Článek

Pozvat do Brna temperamentní Kjaergaardovou se ukázalo jako dobrý nápad, s Claesem vytvořili akční a velmi zábavnou dvojici. Na Kjaergaardovou přitom Brno čekalo celý rok, loni jí jen tři dny před odletem úplně vypověděl její báječný hlas.

Na víkendu ji tak zastoupila pohotová Alice Bauer a spolu s Claesem Wegenerem, klávesami Jana Andra a sehranou kapelou se postarala o skvělou atmosféru závěrečného koncertu. Letos to byla pro změnu Laura, která si místo chybějící Alice vzala na starost Master Class sólového zpěvu, který víkend doprovázel.

I když víkendové workshopy probíhají podle osvědčeného scénáře, přece jen se do nich otiskuje vzájemný vztah lektorů i osobní vyladění ve sboru, které bylo letos opravdu mimořádné. Gospel v tomto pojetí znamená především radost z hudby a vzájemné odevzdání. Účastníci zpívají bez not a nechávají se vést lektorem, kterého často vidí úplně poprvé. Zároveň se také spoléhají na zpěváky ve svém hlase - v bezpečné atmosféře bez posuzování se postupně otevírá a roste energie sboru a vzniká něco neopakovatelného.

„Čím déle zpíváte, tím hlouběji se dostáváte“, říká Claes a pokud se této hudbě opravdu odevzdáte, čekají na vás po víkendu velké osobní posuny, zdánlivě nepodstatné zpívání vám může najednou změnit celý život. Pro amatéry je obtížné se během víkendu naučit 8–10 písní v cizím jazyce a ve tříhlasých harmoniích. Pokud tím ale dokážou projít a užít si závěrečný koncert ve své nedokonalosti, můžou se stejně statečnými stát i ve svém osobním životě.

Letos se víkendu zúčastnili zpěváci z deseti sborů z celé České republiky, tradičně nechyběli ani ti ze vzdáleného Liberce a Klášterce nad Ohří. S organizací letos výrazně pomohli Gospel Friends, kteří byli do roku 2017 součástí Joyful Noise a ke kterým se letos vrací dirigent Vít Sklář. V jejich režii probíhal celý sólový seminář a pomohli i s dopravou a zapůjčením techniky. Přílišné podpory se projektu bohužel nedostává ze strany zavedeného Brno Gospel Choir, proto potěšila alespoň přítomnost jeho sólistů.

Joyful Noise vznikl v roce 2015, byl společným dítětem zkušeného Víta Skláře a nadšené Gleny Rauerové. Spolu vytáhli gospel do ulic, uspořádali první ročníky a udělali český gospel barevnější a hravější. V roce 2016 sbor prošel duchovní krizí, dirigent odešel do ústraní a sboristé se zformovali ve zmíněných Gospel Friends. Myšlenka Joyful Noise tak přežívala několik měsíců v hlavě a srdci jediného člověka, nakonec ale našla podporu nejen v České republice, ale taky v dánské gospelové komunitě, odkud k nám gospel přišel.

Joyful Noise není velký sbor, je to ale ambiciózní koncept s mezinárodním dosahem a neústupná snaha o vytvoření místa otevřeného setkávání, spolupráci a sdílení nadšení z gospelové hudby. Kromě pořádání víkendových workshopů už čtyři roky vozí gospelové turisty do Dánska a Německa, popularizuje gospel na sociálních sítích a od letoška se snaží zpřístupnit tento žánr také zpíváním v češtině.

oficiální stránkyfb skupina Gospel Music

oficiální stránkyfb skupina Gospel Musicvideo z koncertu

fotogalerie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám