Hlavní obsah

Josefovské obléhání hradu Hartenberg

Novinky, Václav Mikeš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V sobotu 19. listopadu se okolí hradu Hartenberg stalo dějištěm další běžecké akce pořádané spolkem Živé Sokolovsko. Po Citických kilometrech a Kosteleckých kopečcích přišla řada na Josefovské obléhání, krosový běh v okolí hradu Hartenberg na Sokolovsku.

Foto: Václav Mikeš

Soustředění před startem

Článek

Zamračené listopadové dopoledne vítalo účastníky běžecké a pejskařské akce na nádvoří hradu. „To je dobře, že neprší,” bylo spokojené konstatování přítomných běžců a početných páníčků i paniček čtyřnohých borců. Čas do 11. hodiny rychle ubíhal. Přišel i kouzelník a předváděl dětem své triky a kouzla.

Rychle se proběhnout a běžci, ať samotní nebo se svými pejsky či psy, se řadí na startu. Čeká je náročná kopcovitá trať kolem údolí Dolinského potoka a dále přes Hřebeny až k silnici na Krajkovou a zpět na Hartenberg. Jenom 6 kilometrů, ale s kopečky a navíc začíná drobně pršet.

Po běžcích se na trasu vydávají i chodci, většinou se psy. Výjimku tvoří karlovarští hráči amerického fotbalu, ti jdou v oddílových dresech bez psů. Chodci pak plní úkoly a sbírají razítka. Což se mimochodem nikomu zcela nepodařilo. 

Seběh do údolí moc nepomohl a už je tu stoupání lesní cestou k rozcestí u bývalé školky. Vydechnout z kopce k pivovaru a je tu ten pravý stoupák až do Hřebenů. Cesta alejí ke krajkovské silnici a zpět už jenom prověří kondici všech účastníků. Teď už prostě prší.

V cíli pak doplnit tekutiny a energii. Guláš i trdelník, vlastnoručně opečený nad ohněm, chutná nejlépe. A už se čeká, až doběhnou a dojdou všichni účastníci. Hráči amerického fotbalu nakonec bez ohledu na déšť předvádí ukázky míčové techniky, zájemci zkouší výstroj a kdo má zájem, vyrazí na komentovanou prohlídku hradu. 

Bez ohledu na studený listopadový déšť většina účastníku poctivě čeká na vyhlášení vítězů. Vítězové obdrží díky sponzorům hodnotné ceny, všichni pak účastnické diplomy a rychle domů. Akce, z níž část výtěžku jde na kočičí útulek v Sokolově, úspěšně končí. Díky všem pořadatelům a sponzorům za další krásnou akci a těšíme se na příští ročník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám