Hlavní obsah

Josef Vobruba byl dirigent, který měl úžasný cit na písničky a hity

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jedenaosmdesáté narozeniny by 6. září oslavil skladatel, aranžér a hudební režisér Josef Vobruba, dlouholetý dirigent někdejšího Tanečního orchestru Československého rozhlasu. Zemřel 13. srpna 1982 ve věku nedožitých padesáti let.

Foto: archiv Robert Rohál

Dirigent Josef Vobruba a zpěvačka Helena Vondráčková si v práci rozuměli.

Článek

Legendární dirigent pocházel z Kamenných Žehrovic (okres Kladno). V Kladně vystudoval gymnázium, odkud vedly jeho kroky na pražskou konzervatoř, tam absolvoval studium skladby a dirigování.

V Československém rozhlase působil od roku 1958 jako hudební režisér, o pět let později začal aktivně spolupracovat jako dirigent s tehdy nově se formujícím Tanečním orchestrem Československého rozhlasu (TOČR).

Vedle toho, že měl na starosti především běžnou písničkovou produkci, spolupracoval také s Kamilem Hálou. Ten vedl jazzovou sekci téhož orchestru, která vystupovala pod alternativním názvem Jazzový orchestr Československého rozhlasu.

V polovině 60. let spolupracoval Josef Vobruba s pražským divadlem Rokoko, zejména pak se zpěváky Helenou Vondráčkovou, Václavem Neckářem a Martou Kubišovou (což je třeba vidět i v televizním cyklu Píseň pro Rudolfa III.). Stejně tak se prosadil jako autor  - jeho písně zpívali Karel Gott, Jana Petrů nebo Karel Hála. Pro Helenu Vondráčkovou a Václava Neckáře zkomponoval duet Hříbě, který dodnes  patří k trvalkám, pro Waldemara Matušku hit Nebeský kovboj.

V letech 1968 - 1970 stál v čele orchestru doprovázející slavné trio Golden Kids, tentýž orchestr se podílel i na albu Ostrov Heleny Vondráčkové z roku 1970.

"Byl to dirigent, který měl úžasný cit na písničky a hity. Často je pro mě i mé kolegy vybíral. Dokázal se trefit žánrem. Skvělý člověk, který mě hudebně přivedl do světa šoubyznysu," vzpomíná Helena Vondráčková, pro kterou vybral i její první hit Červená řeka.

"Byla to americká lidová, kterou mi tenkrát vybral, jela jsem ji nahrávat do Prahy jako děvče školou povinné v třetím ročníku gymnázia a dodnes ji zpívám na koncertech," dodala zpěvačka, která pořídila s TOČRem plejádu nahrávek.

Poté, co v roce 1971 emigroval tehdejší kapelník TOČRu Karel Krautgartner, se Josef Vobruba stal kapelníkem orchestru. Přibližně od té doby se datuje jeho spolupráce s Vladimírem Popelkou, který v TOČRu působil coby hudební aranžér. Orchestr pod Vobrubovým vedením se brzy etabloval jako špičkové hudební těleso, točil instrumentální alba (Konstelace, V pravé poledne, Variace), byl vidět na mnoha festivalech, v televizních pořadech, spolupracoval s oblíbenými zpěváky - Evu Pilarovou, Pavla Nováka, Jitku Zelenkovou nebo Jiřího Korna nevyjímaje. TOČR ostatně hraje i na albech klavíristy Jiřího Maláska.

Po Vobrubově předčasné smrti převzal vedení TOČRu saxofonista a klarinetista Felix Slováček, který jej pod jiným názvem vede dodnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám