Hlavní obsah

Josef Špaček a Lukáš Vondráček vystoupí v Betlémské kapli při benefičním koncertu

Novinky, Eva Špačková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 14. června v 19 hodin se uskuteční další benefiční koncert pro Salesiánské středisko mládeže v Praze-Kobylisích.

Foto: Plakát k akci

Josef Špaček a Lukáš Vondráček vystoupí v Betlémské kapli

Článek

Tradiční Salesiánské divadlo, kde benefice pro středisko probíhají, ale tentokrát nahradí Aula Českého vysokého učení technického v Praze – Betlémská kaple. Vybral si ji ke svému benefičnímu vystoupení sólista a koncertní mistr České filharmonie Josef Špaček, který v současné době koncertuje v USA.

„Betlémská kaple má úžasnou akustiku, jsem moc rád, že budu mít příležitost zde vystoupit společně se skvělým klavíristou Lukášem Vondráčkem. Lukáš žije v USA a do Prahy se dostane minimálně. Vítám proto tuto možnost a zároveň jsem rád, že můžeme oba pomoci dobré věci a že podpoříme opravu Oratoře pro děti u Salesiánů v Kobylisích,“ uvedl Josef Špaček.

Salesiánské středisko mládeže je organizace, která se pyšní mottem „Aby mladí žili rádi“. V krátké větě je obsaženo celé úsilí této společnosti, a sice preventivní výchovou zprostředkovat dětem šťastné dětství a vést je k odpovědnosti za svůj budoucí život. V létě se Salesiánské středisko pustí do velké opravy volnočasového klubu Oratoř, které navštíví ročně až 500 dětí.

„Vítáme proto každou pomoc, každý i sebemenší dar, protože oprava nebude laciná, přitom je již ale velmi nutná. Chceme, aby se děti v novém prostředí cítili fajn. Je skvělé, že na pomoc této naší snahy vystoupí na benefici mimořádní čeští hudebníci. Velké díky všem, kteří se rozhodnou pomoci,” řekl ředitel střediska Mgr. Václav Jiráček.

Lukáš Vondráček - fenomenální český klavírista navštívil 27 různých zemí, kde účinkoval na více než 1000 koncertech. Své první velké mezinárodní turné uskutečnil ve věku 10 let (1997), když vystupoval na různých festivalech ve Velké Británii a USA. Pod vedením Vladimira Ashkenazyho debutoval Lukáš s Českou filharmonií na koncertech v Praze a Itálii. Spolupráce pokračovala i na dalších turné po USA (Perfomance v Carnegie Hall), a dalších na koncertech v Evropě. Lukáš Vondráček spolupracuje s významnými světovými orchestry a v roce 2001 obdržel ocenění Hanno R. Ellenbogen za výjimečného mladého umělce v Evropě.

Josef Špaček – se ve čtyřiadvaceti letech se stal v historii České filharmonie jejím nejmladším koncertním mistrem. V roce 2012 se opět zapsal do historie, neboť se jako první český houslista stal laureátem světově nejuznávanější mezinárodní soutěže Královny Alžběty v Bruselu. Jako sólista účinkoval na pěti světadílech pod taktovou světových dirigentů. Vystudoval pod vedením renomovaných pedagogů, Idy Kavafianové a Jaime Lareda působících na Curtisově hudebním institutu ve Filadelfii, Itzhaka Perlmana na newyorské Juilliard School a u mnoha dalších.

Reklama

Výběr článků

Načítám